Zdravje

Kako olajšati revmatološke težave

sj
1. 1. 2016, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ste že v letih, ko obžalujete, da v mladosti niste bolj skrbeli za zdravje? Tokrat dr. Lu Li svetuje bralki, ki se je med delom hladila na mrazu, danes pa jo – tudi zaradi tega – mučijo hude revmatološke bolečine. Na srečo ponuja kar nekaj koristnih nasvetov, ki lahko pomagajo še drugim s podobnimi težavami.

dao
Dr. Lu Li stanje pacienta analizira tudi na podlagi srčnega utripa.

Spoštovana dr. Lu Li!

Stara sem 65 let. V zimskem času imam veliko težav z revmo, saj me bolijo vse kosti in sklepi v telesu, vsaj tak občutek imam.

Bolečine imam že kar nekaj let, verjetno je začetek povezan z mojim delom v mladosti, saj sem delala v tovarni na zelo visokih temperaturah, hladili pa smo se zunaj na hladnem, tudi pozimi, v kratkih majicah. Pri 20 letih seveda o tem nismo razmišljali, zdaj pa imam res močne bolečine.

Ali akupunktura lahko pomaga proti bolečinam? Kako bi lahko sama ublažila te bolečine, imate kakšen nasvet?

Marija

Odgovor:

Da bi vam lahko natančneje svetovala, bi potrebovala še več informacij (prehrana, spanje, prebava, rekreacija …), zato vam priporočam, da se naročite v naši ordinaciji Dao TKM v Ljubljani na posvet in pregled, ki zajema tudi diagnozo pulza in jezika.

Akupunktura v splošnem zelo pomaga proti bolečinam, saj se z vstavljanjem iglic po telesu krepijo notranji organi, ki so povezani s tkivi, kostmi, vezmi, mišicami. To jih sprošča, zato lahko bolečina izzveni ali se občutno zmanjša.

Akupunktura ne deluje le proti bolečinam, temveč telesu nudi notranjo ravnovesje, kar vpliva tudi na naše počutje, občutke, energijo, kožo, lasišče ...

Akupunktura pa ne deluje le proti bolečinam, temveč telesu nudi notranjo ravnovesje, kar vpliva tudi na naše počutje, občutke, energijo, kožo, lasišče in še bi lahko naštevala. Vsekakor bi bilo dobro, da tudi doma sami izvajate preproste terapije, ki sem jih že večkrat omenila. Vedno skušam ljudi navdušiti tudi nad tem, da z menoj pri zdravljenju sodelujejo in se kaj novega naučijo. Tako vedno dosežemo lepe in tudi dolgotrajne rezultate. Moksibustija, uporaba olja žafranike (red flower oil) in lepljenje določenih zeliščnih trakov so enostavne metode in hkrati zelo učinkovite.

Po vsej verjetnosti imate prav, da so se vaše težave začele ravno zaradi dela, ki ste ga opravljali, predvsem navade, da ste se pregreti hladili zunaj, še posebej pozimi. To predstavlja za organe velik šok in stres, posledice pa se začnejo kazati šele v kasnejših letih, ko se organi izčrpajo in ne morejo več opravljati vseh svojih fizioloških funkcij. Takrat začne upadati ledvična esenca, kar vpliva tudi na druge organe, saj se hranijo tudi preko nje.

V TKM pravimo, da se je v telesu, organih in tkivih naselil hlad/mraz kot škodljivi vpliv (vsak organ je povezan z določenim vplivom ali patogenim dejavnikom, ki ga lahko v telo vnesemo iz zunanje okolice in kasneje postane naš notranji dejavnik). Kadar je v telesu naseljen hlad, ga škodljivi vpliv veter s seboj prenaša po celem organizmu ter se naseli v šibka območja. Ko ga je preveč, začne povzročati težave, ki se stopnjujejo. Največkrat je to prav bolečina, ki se lahko seli ali je prisotna vedno na istem mestu.

Priporočam vam tudi zeliščni formuli osteoflex form (zhuanggu guanjie) in backease form (yao tong). Obe sta usmerjeni v krepitev ledvic, kar omogoča telesu, da se hlad izžene iz notranjih organov in tkiv, s čimer se tkiva lažje prekrvavijo. Ko so dobro prekrvavljena, se bolečina zmanjša.

POZOR!
Navada, da se pregreti hladite zunaj, še posebej pozimi, predstavlja za organe velik šok in stres, posledice pa se začnejo kazati šele v kasnejših letih, ko se organi izčrpajo in ne morejo več opravljati vseh svojih fizioloških funkcij.

Prav tako si lahko pripravljate čaj (približno dvakrat na dan) iz kitajske kutine (posebna vrsta). Posušeno kitajsko kutino zmeljete v prah ali vsaj dobro zdrobite ter jo za pet minut prevrete. Polovico čaja lahko popijete zjutraj, drugo polovico pustite namočeno za približno 12 ur in ji nato dodate malo vode, pogrejete ter toplo popijete. Po namakanju dobi še intenzivnejši okus in moč.

Tapkajte se po celem telesu, kjer potekajo meridijani, energetski kanali, ter masirajte boleče predele z oljem žafranike, lahko večkrat na dan. Mokso lahko uporabljate dvakrat na dan pri kolenih v jamicah ter na stopalih na točki KI1, tudi na predelu od popka do sramne kosti, vendar ne več kot pet minut na določenem predelu.

Želim vam vse dobro ter hkrati želim vsem bralcem lepe praznike z veliko mero optimizma in notranje moči!