Svet

V vesolje peljejo kisik, vodo in živila

STA
21. 12. 2015, 17.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Izboljšan model ruskega vesoljskega tovornega plovila progres je danes začel svojo pot proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS). S sabo nosi dve in pol toni goriva, kisika, vode in živil.

Reuters
Progres je proti ISS poletel v četrtek iz ruskega izstrelišča Bajkonur v kazahstanski stepi.

Progres je danes iz kazahstanskega izstrelišča Bajkonur v vesolje ponesla raketa Sojuz-2.1a. Progres ima sedaj izboljšano komunikacijsko in krmilno tehnologijo, potem ko se je v aprilu polet istega modela tovornega plovila izjalovil. Vesoljsko tovorno plovilo naj bi se z ISS združilo v sredo.

Progres poleg nujno potrebnega tovora s sabo nosi tudi novoletna darila svojcev za kozmonavte in astronavte. Poleg tega bodo na računalnik na vesoljski postaji naložili več novih filmov za novoletne praznike, medtem ko filmski arhiv na ISS že sedaj vsebuje okoli tisoč naslovov.

Trenutna posadka Mednarodne vesoljske postaje šteje šest astronavtov in kozmonavtov. Juri Malenčenko, Mihail Kornienko in Sergej Volkov so kozmonavti iz Rusije, iz ZDA sta astronavta Timothy Kopra in poveljnik Scott Kelly ter en član Evropske vesoljske agencije, Britanec Timothy Peake.

Kelly in Kopra sta danes ob 13.45 po srednjeevropskem času začela s sprehodom po vesolju. V manj kot eni uri sta že sprostila zavoro transportnega vagona, s katerim prenašajo robotsko roko z ene lokacije na drugo. Zavora se je verjetno zataknila pretekli teden, nadzorna misija v Houstonu pa te težave ni mogla odpraviti robotsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sedaj še pripravljata kable za nov adapter za pristajanje tovornih plovil.