Svet

Vedel je, da je naklepal teroristične napade, a ga ni prijavil

STA
18. 12. 2015, 09.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ameriška zvezna policija FBI je v četrtek aretirala 24-letnega Enriqueja Marqueza, ki je kupil avtomatski puški za prijatelja Syeda Farooka, ta pa ju je s soprogo Tashfeen Malik 2. decembra uporabil za napad na sodelavce v San Bernardinu. Umrlo je 14 ljudi, 22 je bilo ranjenih. Žrtve in svojce bo danes obiskal predsednik ZDA Barack Obama.

Facebook
Obtožnica pravi, da je Marquez orožje za Farooka kupil nezakonito.

Marquez je odraščal skupaj s Farookom v Riversidu v Kaliforniji, kjer sta bila soseda. Kasneje sta prišla tudi v sorodstvo, čeprav le na papirju. Farookov brat Raheel Farook se je namreč leta 2011 poročil z Rusinjo Tatjano Černik, Marquez pa lani z njeno sestro Marijo.

A kot kaže je šlo le za zakon na papirju, da je Marija Černik dobila dovoljenje za delo in bivanje v ZDA. Tožilci Marqueza namreč zdaj preganjajo tudi zaradi kršitev imigracijske zakonodaje, ker naj bi za poroko prejel nekaj tisoč dolarjev. Nevesta z njim ni živela, ampak je imela otroka z Oscarjem Ramirezom, ki pa ji kot kaže ni mogel priskrbeti zelene karte.

Žrtve in sorodnike napada v San Bernardinu bo danes obiskal predsednik ZDA Obama, in sicer na poti na Havaje, kjer bo z družino preživel božične in novoletne praznike.

Preiskovalci so takoj po napadih, ko se je Marquez na hitro prijavil na zdravljenje v psihiatrični bolnišnici, razlagali, da sta bili uporabljeni puški kupljeni na zakonit način. Sedaj obtožnica pravi, da je Marquez orožje za Farooka kupil nezakonito.

Poleg tega je obtožen sodelovanja v teroristični zaroti, saj naj bi s Farookom že v letih 2011 in 2012 naklepal teroristične napade. O pripravah za napad v San Bernardinu morda res ni vedel ničesar, a tožilci pravijo, da bi moral Farooka prijaviti že zaradi prejšnjih naklepov.