Svet

Prva dama na sodišče zaradi domnevne malomarnosti

STA
17. 12. 2015, 19.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde se bo morala na francoskem sodišču zagovarjati zaradi očitkov malomarnosti, ko je bila še francoska finančna ministrica. Lagardovo sicer preiskujejo zaradi več stomilijonskega državnega izplačila francoskemu tajkunu Bernardu Tapieju leta 2008.

Reuters
Direktorica Mednarodnega denarnega sklada, Christine Lagarde.

Lagardovo uradno od leta 2014 preiskujejo zaradi malomarnosti pri njeni vlogi v zvezi s pravnim sporom med Tapiejem in banko Credit Lyonnais, ki je v delni državni lasti.

Tapie je banko obtožil, da ga je prevarala, ker naj bi podcenila vrednost podjetja za proizvodnjo športne opreme in oblačil Adidas, ko ga je prodal leta 1993. Arbitraža se je končala leta 2008, ko je sodišče Tapieju, zavezniku takratnega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, prisodilo izplačilo 403 milijonov evrov, ki bi jih moral kriti državni organ, pristojen za poravnave dolgov banke.

Razsodba je sprožila škandal, februarja letos pa so jo razveljavili po več letih sodnih postopkov. V začetku meseca so Tapieju ukazali, naj vrne denar, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preiskovalni sodniki so ocenili, da je bil sodni postopek "prevara", organizirana, da bi nagradili Tapieja za podporo Sarkozyju pred predsedniškimi volitvami leta 2007.

Lagardova, ki je bila finančna ministrica v času Sarkozyjevega predsedovanja, je vztrajno zanikala, da je ravnala po ukazih takratnega predsednika. Šefica IMF je napovedala, da se bo borila proti sprožitvi sodnega procesa.