Svet

Fed ključno obrestno mero zvišal za 0,25 odstotne točke

sta
16. 12. 2015, 21.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je danes zvišala ključno obrestno mero za 0,25 odstotne točke, tako da se po novem giblje med 0,25 in 0,50 odstotka. Gre za prvi dvig obrestne mere po letu 2006, ukrep pa je bil že nekaj časa pričakovan. Fed je ob tem malenkost zvišal napoved gospodarske rasti za leto 2016, in sicer na 2,4 odstotka.

STA
Ameriška centralna banka.

Ključna obrestna mera se je v gospodarsko najmočnejši državi na svetu od konca leta 2008 gibala na ravni od 0 do 0,25 odstotka, s čimer so želeli spodbuditi okrevanje gospodarstva. Zvišanje obresti, za katerega se je po dvodnevnem zasedanju odločil Fedov odbor za odprti trg, kaže, da so ZDA vendarle prešle krizo.

V Fedu so ocenili, da gospodarstvo raste z zmerno hitrostjo, prihodnje leto pa naj bi se rast še pospešila. Napoved rasti bruto domačega proizvoda za leto 2016 so zato malenkost zvišali, in sicer na 2,4 odstotka.

Tečaji na newyorških borzah so se zviševali že pred objavo odločitve o zvišanju obresti, nato pa so še dodatno pridobili. Industrijski indeks Dow Jones je trenutno okoli 0,60 odstotka nad izhodiščem, tehnološki indeks Nasdaq pridobiva 0,61 odstotka, prav toliko pa tudi širši indeks Standard & Poor's 500. Glede na evro in jen se je okrepil tudi dolar.

Začetek zviševanja ključne obrestne mere je bil zaradi krepitve zaposlovanja in vztrajne, čeprav počasne gospodarske rasti že nekaj mesecev le še vprašanje časa. Prva dama Feda Janet Yellen je sicer že večkrat poudarila, da bo zviševanja obrestnih mer postopno in odvisno od gospodarskih razmer.

Analitiki sicer menijo, da z višanjem obrestnih mer ni treba hiteti, predvsem zaradi nizke inflacije. Zaradi zvišanja obrestnih mer je pričakovati dodatno rast dolarja v primerjavi z drugimi valutami, denarja za investiranje pa bo nekoliko manj. Na nadaljnji tempo višanja obresti bo vplival tudi razvoj dogodkov na naftnih trgih.