Svet

Provokacije med Srbijo in Kosovom

žk
16. 12. 2015, 21.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zaradi govoric, da naj bi kosovske oblasti onemogočile prehod meje med Srbijo in Kosovim zgolj z osebno izkaznico, se odnosi med vladama zopet ohlajajo.

Reuters
Razmere med Srbijo in Kosovim so še vedno napete.

V noči s ponedeljka na torek naj bi kosovska vlada sprejela uredbo, s katero se spreminja mejni režim. Ta naj bi določala, da se prepove vstop v Kosovo vsem osebam, ki živijo na področju Kosova, a imajo srbske osebne izkaznice. Tiskovna agencija Tanjug, ki je novico objavila, sicer poroča, da čeprav naj bi bila že poslana na mejne prehode, te uredbe mejni organi še ne izvajajo. Tanjug je informacijo preveril na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak na severu Kosova, kjer pa sprememb za zdaj še niso uvedli. Zaradi nastale situacije bi se morala čez dan sestati tudi predstavnik kosovske policije in Dragan Jablanović, župan mesta Leposavić, a do konca redakcije potrditve srečanja nismo prejeli.

8 let je minilo od razglasitve neodvisnosti Kosova.

Če bi uredba postala veljavna, bi to pomenilo, da bi srbske državljane, ki prebivajo na Kosovem in imajo srbske osebne dokumente, na meji obravnavali v skladu s kosovskim zakonom o tujcih. Direktor srbskega vladnega urada za Kosovo in Metohijo Marko Djurić je za srbske medije izjavil, da situacijo na meji budno spremljajo, saj so tudi sami zaznali špekulacije, da naj bi se državljanom Srbije z osebnimi izkaznicami, izdanimi v Srbiji, onemogočal vstop v to južnosrbsko pokrajino.

»Res je, da so se pojavile določene špekulacije o spremembi režima na meji med Srbijo ter Kosovom in Metohijo. Situacijo pozorno spremljamo in glede na potek dogodkov čez dan se bomo tudi primerno odzvali. Prepričani bodite, da če se bodo zgodile spremembe, ki niso v skladu s sprejetim sporazumom, Srbija tudi tokrat ne bo tiho in bomo zaščitili interese naših državljanov,« je dejal Marko Djurić.

Nestabilni odnosi in stopnjevanje napetosti med državama se tako nadaljujejo, čeprav je bil letos jeseni na Dunaju dosežen sporazum, ki je Srbiji skozi ustanovitev Skupnosti srbskih občin prinesel ohranitev določenega dela avtonomnosti na Kosovem, medtem ko so oblasti te nekdanje srbske avtonomne pokrajine sporazum razumele kot potrditev neodvisnosti. A ker EU ob tem ni sprožila tudi postopka za priključitev Kosova k EU, je tamkajšnje politično vodstvo večkrat izrazilo mnenje, da so bili opeharjeni. Zanimivo je, da je bil dunajski sporazum dosežen, ne da bi se delegaciji vsaj enkrat srečali iz oči v oči.

Za srbske državljane bi na Kosovem veljal zakon o tujcih.

Novembra je Srbija v bitki za Kosovo dosegla še eno pomembno diplomatsko zmago, saj Kosova niso sprejeli v Unesco. Kajti če bi se zgodilo obratno, bi to pomenilo, da po skoraj osmih letih od razglasitve neodvisnosti od razglasitve neodvisnosti Kosovo prevzame v svoje roke upravljanje tudi vse kulturne dediščine na svojem ozemlju – torej tudi pravoslavne samostane srbske manjšine.