Slovenija

Vsakič znova so ji nasedli

tr
16. 12. 2015, 18.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Prag hrama pravice bi morala včeraj prestopiti obtožena Špela Peternel, vodja sekte Happy, happy, a se je tik pred zdajci opravičila. Tožilstvo ji očita več poslovnih goljufij in pranje denarja.

arhiv Svet24
Sodnica Jasmina Javornik: "Glede na čas prošnje za preklic naroka in zdravniško potrdilo se narok ne opravi in se preloži."

Vodja sekte Happy, happy in zastopnica podjetja Sina 5 Špela Peternel, v javnosti znana po tem, da naj bi izvajala energetske treninge, bi se morala včeraj na ljubljanskem okrožnem sodišču izreči, ali prizna krivdo za pet poslovnih goljufij in pranje denarja. A je zatožna klop pred sodnico samevala.

BILA JE V ZAGREBU 

Obtožena je le dan pred tem preko svojega odvetnika poslala zdravniško opravičilo. Kot je pojasnila sodnica Jasmina Javornik, je to napisano v hrvaščini, iz njega pa izhaja, da se je Peternelova minuli petek oglasila v zagrebški bolnišnici na kontrolnem pregledu. Sodnici ni preostalo nič drugega, kot da je predobravnavni narok preložila na začetek januarja, Peternelovo pa bo pozvala, naj predloži ustrezno opravičilo. 

1,765.000 evrov so domnevni oškodovanci nakazali na račun družbe Sina 5.

Začetek zgodbe sega v oktober 2010. Po obtožbi je obtožena Janezu E., Mateji T., Zdravku L. in Mateji L. predstavila načrt antistresnega programa, ki ga izvaja družba Sina 5. Ta naj bi bil vreden več milijonov evrov in naj bi prinašal velike dobičke. A da bi bilo temu res tako, so bila potrebna velika investicijska sredstva. Ker ji je četverica verjela, je na pobudo Peternelove ustanovila družbo EMRS ter ves njen osnovni kapital in sredstva nakazala družbi Sina 5. Družba EMRS je podjetnici nakazala 300 tisoč evrov. Vpleteni so dogovorjeno tudi zapisali v pogodbi o poslovnem poslovanju. Peternelova pa, potem ko je prejela denar, ni izvedla dogovorjenega programa in je namesto tega odpotovala v tujino. Hkrati je prekinila stike z EMRS vse do sredine februarja 2011. Takrat jo je četverica začela intenzivno pozivati, naj že izpolni svoje obveznosti.

MILIJONSKI PROJEKT

Peternelova je, namesto da bi izpolnila obveznosti, druščini predlagala sodelovanje pri projektu, imenovanem ENYSPA. Ob tem jo je prepričala, da gre za še donosnejši projekt. Ta naj bi vreden deset milijonov evrov, njegova donosnost pa naj bi bila kar 409,3-odstotna v dveh letih in pol. Ker EMRS ni imela dovolj sredstev, ji je priskočila na pomoč druga družba, ki je EMRS dokapitalizirala za pol milijona evrov. Aprila 2011 je družba EMRS družbi Sina 5 plačala skupno 700 tisoč evrov. Kmalu zatem o Peternelovi ni bilo več ne duha ne sluha, saj je znova odpotovala v tujino. Ko se je vrnila, je Janez E. zahteval poročilo o realizaciji projekta. A Peternelova mu je odvrnila, da za realizacijo potrebuje več časa, in mu nato predstavila nov projekt, imenovan 6Emotion, v okviru katerega naj bi prodajala izdelek Space Chapel. Ob tem mu je predlagala prenos lastninske in ekskluzivne pravice na ta izdelek. Družba EMRS je nato od junija do sredine oktobra 2011 nakazala Sini 5 še dodatnih 500 tisoč evrov. Kot v preteklih primerih tudi v tem, tako obtožba, Peternelova ni izpolnila obveznosti. Tako je družba EMRS oškodovana za 1,5 milijona evrov, Janez E. pa ji je nakazal še 100 tisoč evrov za nakup poslovnega deleža Sine 5.

Peternelova naj bi naokoli prinesla tudi Igorja D. in Tadejo G. Dvojica ji je izročila 100 tisoč evrov. Med domnevnimi oškodovanci sta se še znašla Janja P. in Jaka P., ki sta Sini 5 nakazala 40 tisoč evrov. Manjši znesek, to je 25 tisoč evrov, pa je nakazala Tamara D.

Skupni znesek vseh oškodovancev znaša 1,765.000 evrov.