Slovenija

Slovenska sekta Happy happy na sodišču

tr
14. 3. 2015, 06.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Tožilstvo je vložilo obtožnico zoper 43-letno podjetnico Špelo Peternel. V njej ji očitajo pet poslovnih goljufij in kaznivo dejanja pranja denarja. Podjetnica je postala znana po energetskih treningih, na katerih je obljubljala življenje v zameno za novce.

Za zdravje in za bolj kvalitetno življenje na splošno marsikateri posameznik ubere korake, ki so drugim popolnoma nesprejemljivi. Obišče denimo vedeževalko, si zaradi numerologije spremeni ime ali se celo včlani v kako sekto. Ena izmed takih se je pred leti pojavila tudi pri nas, javnost jo je poimenovala Happy, za njo pa je stala podjetnica Špele Peternel. O omenjeni sekti je bilo v medijih prelito kar nekaj črnila, kakor tudi govora na spletnih portalih in televiziji.

Prazne obljube in dragi tečaji

V omenjeni sekti so članom svetovali, naj pozitivno mislijo in čim pogosteje ponavljajo angleški besedi happy, happy (kar v slovenščini pomeni srečen, srečen). Špela Peternel oziroma njeno podjetje Sina 5 naj bi za letne treninge zaračunavalo po 14.400 evrov, za tečaj numerologije od 700 do 1200 evrov. Privrženci so morali za dodatne energetske treninge seči globoko v žep. Nekateri so si denar sposojali od svojih bližnjih in zašli v dolgove. Kot je dejala ena izmed udeleženk, ljudje niso imeli za hrano. Po neuradnih podatkih naj bi podjetnica članom obljubljala, da bo denar vložila v neko »oazo, kjer bodo živeli v miru in harmoniji«, in v ustanavljanje raznih velneških centrov po Amerike, kar se je izkazalo za prazno obljubo.


Oškodovanci so ji izročili 2,7 milijona evrov
Početje podjetnice so pod drobnogled vzeli policisti. Kot so zapisali v sporočilu za medije avgusta 2013, so ji oškodovanci med letoma 2008 in 2011 za storitve plačali približno 2,7 milijona evrov. Pri tem so možje v modrem ugotovili, da so storitve osumljenke izrazito preplačane. Denar, ki ga je osumljenka od oškodovancev izvabila kot vložek za nadaljnje poslovanje oziroma razširitev posla, pa ni bil uporabljen v ta namen, temveč si ga je protipravno prilastila. Podjetje Sina 5 je očitke zavrnilo in odgovorilo, da je kazenska ovadba posledica zapleta z enim od družbenikov podjetja.

Očitajo ji pet goljufij
Delo kriminalistov je obrodilo sadove in zdaj je tožilstvo vložilo obtožnico zoper 43-letno Špelo Peternel. V njej ji očitajo pet poslovnih goljufij in kaznivo dejanja pranja denarja. Zakonodajalec je predpisal za kaznivo dejanje poslovne goljufije od enega do deset let zaporne kazni, za pranje denarja do osem let. Podjetje Sina 5 je še dejavno in se oglašuje kot center za sprostitev in kvalitetno življenje.