Svet

Ukrajina bo prepovedala trgovanje s Krimom

sta
16. 12. 2015, 16.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ukrajina namerava z naslednjim mesecem prepovedati trgovinsko menjavo s polotokom Krim, ki si ga je priključila Rusija, je danes napovedal ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk. Ukrajinci tako ne bodo smeli nuditi blaga ali storitev Krimu. Izjeme bodo veljale za osebne predmete, hrano in humanitarno pomoč.

Wikipedia
Krim, Lastovičje gnezdo

Jacenjuk je na seji vlade glede na sporočilo, objavljeno na njegovi spletni strani, napovedal, da bo ukrep začel veljati v 30 dneh.

Premier je poleg tega sporočil, da se njegova vlada pripravlja na sprejem načrta sodelovanja z zvezo Nato v prihodnjem letu. Gre za postavljanje temeljev za zbliževanje s tem zavezništvom.

Rusija si je lani priključila Krim, potem ko je v Kijevu z oblasti sredi protivladnih protestov odletel proruski predsednik Viktor Janukovič. Kmalu zatem je izbruhnil separatistični, proruski upor na vzhodu Ukrajine, kar je še dodatno poslabšalo odnose med prozahodno vlado v Kijevu in Moskvo.

Rusija je sicer prejšnji mesec napovedala, da bo z novim letom prepovedala uvoz hrane iz sosednje Ukrajine, ker je Kijev sklenil prostotrgovinski sporazum z EU.