Slovenija

Cerar rešil podjetje pred propadom?

Matej Klarič
16. 12. 2015, 17.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ob zadnjih razkritjih postaja jasno, zakaj je bilo nekaterim v interesu, da je vlada molčala in kot državno skrivnost opredelila stroške, ki nastajajo s postavljanjem bodeče žice ob meji. Podjetje Minis, ki lani ni imelo zaposlenih, je sklenilo izredno uspešen posel z Ministrstvom za notranje zadeve.

STA
Vlada je zaradi postavljanja žice pod vse večjim pritiskom.

Čeprav lani podjetje ni imelo nobenega zaposlenega, je bilo za vlado in ministrstvo za notranje zadeve dovolj usposobljeno, da je brez razpisa dobilo posel v vrednosti kar pol milijona evrov.

Denar naj bi podjetje dobilo za pripravo terena in ograje ter njeno postavljanje. Vprašanje je torej, zakaj se je ministrstvo za notranje zadeve odločilo za sodelovanje z omenjenim podjetjem. Z ministrstva in vlade nam do zaključka redakcije odgovorov o poslu niso poslali.

Podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo kovinskih konstrukcij in njihovih delov, je bilo ustanovljeno maja 2012. Od takrat je imelo kar štirikrat blokiran račun zaradi neizplačevanja svojih strank. Pod blokado je tako bilo vse skupaj 50 dni, vendar so na koncu vedno poplačali račune. Nazadnje je bila blokada odpravljena prav 6. novembra letos, kar pomeni, da jim je državni posel precej verjetno pomagal preživeti.

Vrtoglavi prejemek priskrbela država

Podjetje je imelo do nedavnega sedež na istem naslovu kot lokalni odbor SMC stranke predsednika vlade Cerarja. Ustanovitelj in direktor podjetja Bojan Plohl naj ne bi bil član stranke. Kot so na twitterju sporočili z vladne SMC, ima v stavbi poslovne prostore več podjetij. Lokalni odbor Žalec pa naj ne bi poznal vseh najemnikov oziroma njihovih dejavnosti. Pri tem je torej zanimivo naključje, da je posel dobilo prav podjetje z iste lokacije. Na omenjenem področju podjetje za tako velik posel ni imelo ravno primernih referenc za posel v vrednosti skoraj pol milijona evrov, kar je skoraj štirikrat več, kot je podjetje dobilo od države v vseh preostalih letih. Do zadnjega posla z državo je podjetje prejelo vse skupaj 115 tisoč državnih sredstev. Glede na to, da je bil tudi lanskoletni dobiček podjetja 198 tisoč evrov, so zdaj z enim državnim poslom pridobili dvakrat več denarja. Še leto pred tem pa je dobiček podjetja znašal zgolj 46 tisoč evrov.

Čeprav je Cerar pred volitvami veliko govoril o transparentnosti, nam skrivanje podatkov in molk vladnih organov onemogoča izvedeti, ali je bil posel izveden na legalen in korekten način.

Nepojasnjena vprašanja

Podjetje je denar dobilo neposredno z Zavoda za blagovne rezerve, katerega glavni namen je zagotavljanje potreb osnovne preskrbe z živili in neživilskimi proizvodi, ki so nujno potrebni za življenje ljudi, ter strateškimi surovinami, potrebnimi za zagotavljanje proizvodnje. Ni povsem jasno, zakaj je nakazilo potekalo z njihovega naslova. Tudi odgovora na naše vprašanje jim ni uspelo posredovati.

V podjetju zanikajo sporne posle

Da bi slišali njihovo plat, smo poklicali tudi na sedež podjetja. Gospa, ki se je oglasila, je odgovorila v monologu, da dobivajo grožnje in da imajo težave ter da je bila enostransko in nepošteno do zdaj predstavljena le zavajajoča plat. »Smo pošteno podjetje, delamo svoj posel,« je še dejala, nato pa odložila telefon, še preden bi lahko izvedeli, kakšna je njihova plat zgodbe. Kasneje se nam je oglasil tudi Bojan Plohl, ki pravi, da je njegovo podjetje za pošteno in korektno delo doživelo medijski linč. »Že v preteklosti smo uspešno pridobivali posle prek razpisov, smo prilagodljivi razmeram na trgu. Res je, da smo majhno podjetje, vendar smo v letos že začeli povečevati zaposlovanje. Načrtujemo tudi dodatne zaposlitve. Glede na nezaposlenost v Sloveniji je to pozitivna poteza. Vseh ostalih odgovorov vam za zdaj še ne ne morem posredovati, ker so podatki zaupne narave,« je še zaključil.

Kar 452 tisoč evrov naj bi od vlade za posel z bodečo žico dobilo podjetje. 

Pozabljena obljuba o transparentnosti

»V pogovore nameravam vnesti več političnega bontona, več transparentnosti in pri tem bom zelo odločen,« je pred volitvami govoril aktualni predsednik vlade Miro Cerar. Zdaj pa nam ravno njegov molk ter tišina njegovih organov in skrivanje podatkov onemogočajo, da bi izvedeli, ali je bilo pri projektu zares vse čisto. Dovolj razlogov torej, da lahko vsaj posumimo o etičnosti in moralnosti poslov.