Svet

Sprti strani v Jemnu začeli izmenjavo ujetnikov

sta
16. 12. 2015, 19.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sprti strani v Jemnu - provladne sile na eni in hutujski uporniki, ki jih podpira Iran, na drugi strani - sta danes začeli izmenjavo ujetnikov. Mirovna pogajanja v Švici se medtem nadaljujejo.

Reuters
Abd-Rabbu Mansour Hadi

Kot je pojasnil Moktar al Rabaš, ki je blizu vladi, izmenjava zaradi varnostnih pomislekov poteka v manjših skupinah po okoli 20 ljudi. Prevažajo jih z avtobusom.

Izmenjanih naj bi bilo skupno 375 Hutijev in 285 pripadnikov provladnih sil. Izmenjava poteka v južni provinci Lahdž, ob meji s provinco Bajda.

V Mednarodnem odboru Rdečega križa v Sani so sporočili, da o tokratni izmenjavi ujetnikov niso bili obveščeni, medtem ko so pri prejšnji sodelovali.

V Švici so se sicer v torek začela mirovna pogajanja med sprtimi stranmi v Jemnu, s katerimi želijo končati tamkajšnji konflikt, obenem pa je na območju spopadov začela veljati sedemdnevna prekinitev ognja.

Več kot leto trajajoči jemenski konflikt poteka med vladnimi silami predsednika Abedraba Mansurja Hadija, ki uživajo podporo mednarodne koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, in uporniškimi Hutiji.

Po podatkih ZN je bilo od marca, odkar je koalicija pod vodstvom Savdske Arabije začela letalske napade, v Jemnu ubitih več kot 5800 ljudi, med katerimi je bila približno polovica civilistov. Ranjenih jih je bilo več kot 27.000.