Svet

V Siriji bi lahko že čez nekaj tednov prišlo do tranzicije

STA
17. 11. 2015, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ameriški državni sekretar John Kerry je danes med obiskom v Parizu izjavil, da bi lahko v Siriji po mednarodnih pogovorih na Dunaju minuli konec tedna že čez nekaj tednov prišlo do "velike tranzicije". Kerry se sicer v Parizu mudi v znak izraza solidarnosti s Francijo po petkovih terorističnih napadih.

Arhiv
"Mogoče nas le nekaj tednov loči od možnosti velike tranzicije v Siriji."

"Mogoče nas le nekaj tednov loči od možnosti velike tranzicije v Siriji," je Kerry izjavil po srečanju s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom.

Po njegovih besedah obstaja "pravi proces", ki prinaša možnosti za razrešitev vojne v Siriji, ki je v slabih petih letih terjala skoraj 250.000 mrtvih.

Po Kerryjevih besedah so na Dunaju dosegli splošen načelni dogovor in oživili pogajanja z Iranom in Rusijo, kar je edinstveno v zadnjih štirih letih in pol.

Na Dunaju so se minuli konec tedna sešli prvi diplomati iz 17 držav in kljub velikim razhajanjem dosegli dogovor o poti do volitev Siriji in o tem, da do 1. januarja skupaj sede najširši možni nabor sirske opozicije in predstavnikov režima.

Dogovor z Dunaja tudi predvideva, da se v šestih mesecih vzpostavi verodostojna, vsevključujoča in nesektaška prehodna vlada, v 18 mesecih pa naj bi sledilo oblikovanje nove ustave in sklic volitev.

Ključno vprašanje vloge sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki ga podpirata Iran in Rusija, ZDA in Francija pa zahtevata njegov odhod, je sicer ostalo nerazrešeno.

Kerry je že pred tem danes v Parizu izjavil, da bodo ZDA stale ob strani Franciji v prizadevanjih poraziti skrajno skupino Islamska država (IS), ki je prevzela odgovornost za petkove krvave teroristične napade v francoski prestolnici.

Po srečanju s Hollandom je tudi izrazil prepričanje, da "strahopetno dejanje terorizma" ne bo vplivalo na podnebno konferenco, ki bo v francoski prestolnici potekala decembra.

"Veselim se, da se bom skupaj s predsednikom Barackom Obamo kmalu vrnil na podnebni vrh in takrat bom tu ostal dlje," je še izjavil ameriški državni sekretar, ki ima danes na programu še srečanje z zunanjim ministrom Laurentom Fabiusom.