Slovenija

Policisti pripravljeni na stavkovne aktivnosti

STA
17. 11. 2015, 13.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V policijskih sindikatih imajo pripravljen načrt stavkovnih aktivnosti za sredo in prihodnje dni, javnosti ga še ne razkrivajo, saj čakajo na morebiten dogovor z vlado popoldne. Po ocenah ministrice Vesne Györkös Žnidar vodijo tvoren in strpen dialog. Tudi če do stavke pride, pa morajo policisti kljub temu po zakonu izvajati določene naloge.

STA

Stavko z začetkom v sredo je vladi 29. oktobra prvi napovedal Policijski sindikat Slovenije (PSS), 8. novembra pa še Sindikat policistov Slovenije (SPS). Prejšnji teden sta nato sindikata uskladila stavkovne zahteve ter se dogovorila za skupen nastop pri izvedbi za sredo napovedane stavke.

Predsednik PSS Radivoj Uroševič pred današnjim vnovičnim srečanjem z vladno stranjo o načrtovanih aktivnostih še ni želel govoriti, saj želi počakati, kaj bo prinesel popoldanski pogovor.

Kot so napovedali v skupnem sporočilu obeh sindikatov, bodo javnost s stavkovnimi aktivnostmi seznanili na novinarski konferenci v sredo ob 11. uri. Stavka se bo sicer po njihovih navedbah začela v sredo ob 7. uri, na njen začetek bodo ob 7.30 opozorili tudi pred stavbo vlade na Gregorčičevi ulici v Ljubljani. Nato se bosta ob 9. uri v Tacnu sestala stavkovna odbora obeh sindikatov, ki bosta predvidoma sprejela sklep o združitvi v skupni policijski stavkovni odbor.

Policijska sindikata sicer zahtevata uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih. Med zahtevami je tako tudi povečanje plač policistov za 35 odstotkov, izplačilo presežnih ur, uveljavitev dodatka za delovno dobo in za stalnost. Prav tako si policisti prizadevajo tudi za poseben dodatek zaradi omejitve članstva v političnih strankah in dodatek zaradi specifične dolžnosti, ki jih imajo policisti ob vsakem času.

Na prvih pogajanjih po napovedi stavke so se v ponedeljek sindikalisti in predstavniki vlade po navedbah ministrstva za notranje zadeve dogovorili, da sindikata posredujeta skupna stališča, o katerih se bodo pogajanja nadaljevala danes popoldne. Na obeh straneh so z izjavami skopi, zato ni mogoče sklepati, ali bi lahko danes prišli do rešitve, ki bi preprečila stavko.

Kot je dejala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju, izida pogajanj ne želi prejudicirati. Po njenih besedah vodijo zelo tvoren in strpen dialog. "V interesu nam je, da hitro pridemo do rešitev. Moje stališče je še vedno, da so zahteve sindikatov legitimne. Naloga je težka, ampak bo treba vložiti vse napore v to, da najdemo rešitve teh problemov," je dejala ministrica.

Glede vpliva policijske stavke na varnost v državi ministrica meni, da bo stavka potekala v okviru zakonskih omejitev in da ne more priti do situacij, ki bi vplivale na varnost ljudi.

Tudi če do stavke pride, so namreč policisti pri stavkovnih aktivnostih omejeni, njihove naloge v času stavke določa zakon o organiziranosti in delu v policiji. Policisti so tako med stavko dolžni varovati življenja, osebno varnost ljudi in premoženja, preprečevati, odkrivati in preiskovati kazniva dejanja, odkrivati in prijemati storilce kaznivih dejanj in drugih iskanih oseb ter jih izročati pristojnim organom.

Prav tako morajo policisti tudi v času stavke varovati določene osebe, organe, objekte, prostore in okoliše državnih organov, vzdrževati javni red, nadzirati in urejati promet na javnih cestah, izvajati nadzor državne meje ter opravljati naloge, določene v predpisih o tujcih. Vse navedene naloge so policisti po zakonodaji dolžni opravljati pravočasno, učinkovito in v skladu z navodili nadrejenih.