Svet

Nova poljska premierka želi 'popraviti svojo državo'

STA
13. 11. 2015, 15.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Poljski predsednik Andrzej Duda je Beati Szydlo iz nacionalistično konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS) danes podelil mandat za sestavo nove vlade in ob tem ocenil, da je to "zgodovinski dan za Poljsko". Pričakovati je, da bo nova vlada že kmalu prevzela oblast v Varšavi, saj ima PiS v parlamentu absolutno večino in bo vladala sama.

Reuters
Stric iz ospredja Jaroslaw Kaczynski poljublja roko nove premierke Beate Szydlo.

Szydlova je danes nakazala, da naj bi nova vlada, katere zasedbo je predstavila že pred dnevi, prisegla prihodnji teden. "Čaka nas veliko dela, nobenega razloga ni za zavlačevanje," je poudarila. Tudi vladni program naj bi parlamentu predstavila že v nekaj dneh.

Da ne bi bil potrjen, se mandatarki ni treba bati, saj si je PiS na volitvah kot prva stranka po padcu komunizma na Poljskem zagotovila absolutno večino v obeh domovih parlamenta. Obenem lahko računa na podporo in sodelovanje predsednika Dude, saj tudi ta pripada PiS. Prav Szydlova je celo vodila njegovo zmagovito kampanjo pred predsedniškimi volitvami maja letos.

Bodoča premierka se je ob prevzemu mandata za sestavo vlade zavezala, da bo "popravila" svojo državo. "To je ogromna odgovornost, a globoko verjamem v ljudi, s katerimi bom predstavila načrt, kako popraviti to republiko, načrt, o katerem smo govorili v kampanji," je dejala.

Duda medtem ni skoparil s komplimenti na račun "drage Beate", s katero da že "leta" odlično sodelujeta. Pohvaliti pa ni pozabil tudi dolgoletnega vodjo PiS in bivšega premierja Jaroslawa Kaczynskega. Označil ga je za "velikega človeka in patriota, ki je kljub očitnim ambicijam žezlo oblasti predal bližjim sodelavcem".

V prihodnji vladni ekipi Szydlove sicer izstopata predvsem kandidata za vodenje obrambnega in zunanjega resorja, izkušena politika Antoni Macierewicz in Witold Waszczykowski, ki so ju tuji mediji označili za "jastreba".

Macierewicz je med drugim večkrat javno izjavil, da je bilo strmoglavljenje poljskega predsedniškega letala v ruskem Smolensku leta 2010, v katerem so umrli tedanji poljski predsednik Lech Kaczynski in več drugih vidnih poljskih politikov, načrtovano in namerno povzročeno s strani Moskve in tedanje Tuskove vlade.