Svet

Če zmaga Bernie, bo konoplja kakor alkohol

b.k.
5. 11. 2015, 10.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ameriški senator iz zvezne države Vermont Bernie Sanders, ki se na listi Demokratov poteguje za predsedniško nominacijo je predstavil zakonodajo, ki bi legalizirala rekreacijsko uporabo konoplje.

Reuters
Bernie Sanders

Predlog zakona, ki bi konopljo odstranil iz seznama nevarnih drog, na katerem je denimo heroin, bi zveznim državam še vedno dopuščal, da substanco prepovejo, bi pa odstranil pravne ovire za tiste, ki jo želijo legalizirati za medicinske in rekreativne namene.

Predlog zakona sledi Sandersovim stališčem do te psihoaktivne substance, ki jih je izrekel prejšnji teden, ko je dejal, da bi, če bi bil izvoljen za predsednika, konopljo odstranil iz seznama nevarnih drog s čimer bi zveznim državam omogočil, da bi prosto regulirale konopljo kot trenutno regulirajo že alkohol in tobak.

Zvezni zakon o koncu prepovedi Marihuane (PDF), je prvi predlog Senata, ki predlagal legalizacijo konoplje za rekreativne namene.

Boj za legalizacijo tudi v Mehiki

Mehiško vrhovno sodišče je razsodilo v prid skupine aktivistov in jim dovolilo gojenje in uživanje marihuane za osebno rabo. Sodba se nanaša na štiri pritožnike, a bi lahko pomenila precedenčni primer v prihodnje. Mehika, država s krvavo zgodovino konfliktov med mamilarskimi karteli, se je tako za korak približala legalizaciji marihuane. 

»Njegova [Sandersova] dejanja so še glasnejša od njegovih besed v zadnjem mesecu. Senator Sanders preprosto predlaga, da z marihuano na zvezni ravni ravnamo podobno kot ravnamo z alkoholom, tako da se večino podrobnosti prepusti zveznim državam. Gre za zdravorazumski predlog, ki bi že zdavnaj moral biti obravnavan v Senatu,« je dejal Mason Tvert, predstavnik Marijuana Policy Project.

Sandersov predlog zakona je odziv na voljo večine Američanov, ki verjame, da bi konoplja morala biti legalna. Zadnja raziskava iz 21. oktobra kaže na stalno rast podpore legalizaciji.

Sanders je prejšnji teden dejal, da masovna populacija zapornikov in kar 600.000 aretacij lansko leto zaradi posedovanja konoplje, zahtevata premik v zakonodaji na področju drog. Prav tako je poudaril problem rasnih razlik pri pregonu, saj imajo temnopolti Američani kar štirikrat večjo možnost, da bodo aretirani zaradi konoplje kot belopolti Američani.

Reuters
Kandidata za demokratsko predsedniško nominacijo - Bernie Sanders in Hillary Clinton.

Njegova politika do konoplje Sandersa ločuje od njegove največje tekmice, Hillary Clinton, ki je dejala, da hoče najprej videti kako se bo legalizacija konoplje obnesla v zveznih državah Washington in Kolorado. Ko je bila vprašana, ali bo sprejela stališče glede rekreacijske uporabe konoplje je odgovorila preprosto: »ne.«

V ZDA so sicer konopljo legalizirale štiri zvezne države: Kolorado, Washington, Oregon in Aljaska.