Svet

Skoval načrt, iz katerega bi prišel kot junak

STA/G.G.
5. 11. 2015, 09.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ameriški mediji so v začetku septembra poročali o obsežni policijski operaciji iskanja treh osumljencev za umor policista severno od Chicaga, ki pa se je izkazalo le za zapravljanje davkoplačevalskega denarja. 52-letni veteran Joe Gliniewicz se je namreč ustrelil sam, pred tem pa je lažno prijavil, da sledi trem osumljencem.

Joe Gliniewicz

Šele po dveh mesecih so policisti Chicaga ugotovili in sporočili, da je bil Gliniewicz pod preiskavo, ker je dolga leta kradel denar iz mentorskega programa za mladino. Kar sedem let so potrebovali, da so kraje ugotovili in Gliniewicz je bil tik pred razkritjem, ko je skoval načrt, iz katerega bi prišel kot junak.

Za zdaj še ni jasno, ali se je ubil po nesreči, saj je 1. septembra, ko se je namišljeno podil za osumljenci v predmestju Chicaga Fox Lake, nosil neprebojni jopič. Preden se je ustrelil, je zaprosil za okrepitve zaradi treh osumljencev, ki jim sledi. Ko so okrepitve prišle, so ga kolegi našli mrtvega. Poleg trupla je bila policistova pištola.

Policisti niso vedeli, kdo je pritisnil na sprožilec in so nekaj dni prečesavali Fox Lake ter nedolžne zasliševali, preden so ugotovili, da je z zgodbo nekaj narobe. Gliniewicz je bil ustreljen dvakrat, pri čemer je en naboj ostal v neprebojnem jopiču, drugi pa je zadel telo tik ob njem.

Poročilo mrliškega oglednika ni moglo potrditi ali je šlo za umor, samomor ali nesrečo. Preiskovalci prav tak še niso povedali ali se je ubil namerno ali pa se je skušal le raniti, da bi ga slavili kot junaka in bi bile posledice zaradi kraj milejše.