Slovenija

Neponovljiva odbojkarska družina iz Kotelj

L.Ž.
5. 11. 2015, 08.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Urnauti – Tine, Adi, Andrej, Matjaž, Aljoša, Anita ... Kdo so, od kod prihajajo in kje vse po svetu so pustili svoje sledi?

m24

Tisti, ki spremljajo odbojko že dlje časa, dobro vedo, kdo so Urnauti. Brez te družine bi bil verjetno najelegantnejši kolektivni šport na Slovenskem precej siromašnejši, tako po dosežkih kot po priljubljenosti.

Tine, kdaj bo poroka?

Začnimo pri najmlajšem, 201 centimeter visokem Tinetu Urnautu, kapetanu slovenske reprezentance. 27-letnik je prava avtoriteta na igrišču, njegovi soigralci pa pravijo, da tudi v slačilnici. Letošnjo sezono bo igral pri Trentinu, aktualnem italijanskem prvaku, ki se ponaša s kar tremi naslovi evropskega klubskega prvaka. Italijanka pa je osvojila tudi Tinetovo srce. Z lepo Giorgio Costo sta skupaj že pet let, in ker se imata tako rada, da je ona v polfinalu v Bolgariji med Italijo in Slovenijo navijala za naše, so njegovi soigralci začeli namigovati, da bi si lahko že prihodnjo pomlad izmenjala poročne prstane. Ob odbojki in Giorgii je tretja velika Tinetova ljubezen psička Kuna pasme jack russel terier, četrta po potapljanje in podvodni ribolov.

Adi je odbojko igral bos

Tine pa tako kot športnika, odbojkarja, trenerja in tudi kot človeka najbolj ceni svojega očeta Adolfa Urnauta, Adija za prijatelje. Neponovljiva koroška legenda, priljubljeni učitelj telovadbe na gimnaziji Ravne in trener številnih odbojkarskih generacij je pri 74 letih še vedno postaven gospod. Doma v Kotljah je eden najbolj spoštovanih krajanov. Adi je bil eden najboljših jugoslovanskih odbojkarjev, za državno reprezentanco je zbral neverjetnih 320 nastopov, znan pa je bil po tem, da je igral bos. Pozneje je bil vrhunski trener tako doma kot v tujini, pri odbojki pa je spoznal svojo prvo pa tudi drugo ženo, zdaj 51-letno doktorico psihologije Anito Goltnik Urnaut, ki je klasično odbojko pozneje zamenjala za sedečo. Ni se usodno poškodovala, le pravila sedeče odbojke poleg invalidom dovoljujejo tudi igranje zdravih ljudi.

m24

Stric je mlajši od nečaka

V prvem zakonu sta se Adiju Urnautu rodila sinova Andrej in Matjaž, oba seveda vse življenje zapisana odbojki. Andrej, letnik 1965, je odbojko igral po vsem svetu, bil jugoslovanski in slovenski reprezentant. Po končani karieri se je posvetil trenerskemu delu, a je moral pred leti izpreči zaradi pljučne embolije. Po uspešnem okrevanju se je vrnil med trenerje in zdaj bdi nad istim klubom v Belgiji, v katerem igra tudi njegov sin Aljoša.

Zanj so slovenski odbojkarski navijači stiskali pesti sredi letošnjega poletja na Kongresnem trgu, ko se mu je uspelo skupaj z Nejcem Zemljakom uvrstiti v finale Beach Volley Challengea. Če verjamete ali ne, tudi Aljoševa mama Gordana Lorber je trenirala odbojko, poleg sina pa imata z Andrejem še hčer Katjo, ki je seveda tudi trenirala odbojko. Naključje pa je hotelo, da je Andrejev in Gordanin sin Aljoša nekaj mesecev starejši od očetovega brata Tineta. Oba sta rojena leta 1988, le da stric Tine septembra, nečak Aljoša pa februarja.

Sočasno igralec in trener

Adijev srednji sin, Andrejev brat in Tinetov polbrat, zdaj 44-letni Matjaž Urnaut, tudi piše odbojkarsko zgodbo, ki je nekaj posebnega. Pri enainštiridesetih je še kar treniral odbojko in bil obenem tudi trener v Franciji. Tam sta si z ženo Tanio, rojeno Zagrebčanko, ustvarila družino in imata dva sinova, Tanea in Tilna. Kdo od njiju bo boljši odbojkar, se še ne ve, saj je starejši star šele 15 let, mlajši pa še dve leti manj. Mogoče pa odgovor že pozna dedkov prefinjeni občutek za odbojko.

In čeprav so raztepeni po vsem svetu, se družina Urnaut vsaj enkrat na leto sreča doma v Kotljah. Takrat dedek Adi rad reče: »Lepo se imamo!«, družinski člani pa mu odgovorijo: »Adi, radi te imamo!«