Svet

Hrvaška zahteva, da Slovenija sprejme polovico migrantov

STA/G.G.
20. 10. 2015, 10.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je dejal, da Hrvaška zahteva, da Slovenija sprejme polovico migrantov, ki pridejo na Hrvaško, polovico pa jih je pripravljena nastaniti v svojih sprejemnih centrih. Od Slovenije tudi zahteva, da določi kraje, kjer bo sprejemala begunce.

Reuters
Vkrcanje beguncev na vlak v Tovarniku.

Med obiskom v sprejemnem centru v Opatovcu je Ostojić, ki je sicer tudi podpredsednik vlade, še zatrdil, da je "Hrvaška spoštovala dogovore s Slovenijo, vendar so begunce in migrante tam, kjer bi jih morali izročiti, dočakali psi in žice". Po njegovih besedah je slovenska stran na zahtevo, naj določi kraje, kjer bo Slovenija sprejemala begunce, odgovorila, da so pripravljeni na sestanek, a po njegovem mnenju "časa za sestankovanje ni".

"Ne more se zgoditi, da nekdo reče, da ne more več sprejemati beguncev. Doslej je Hrvaška ubranila svoje interese in jih bo tudi v prihodnje. Nismo odgovorni, če kdo pri tem ne želi sodelovati," je dejal. Dodal je, da je Hrvaška pripravljena begunce peljati direktno do Šentilja.

Na novinarsko vprašanje, zakaj je prišlo do upočasnjenega sprejema beguncev iz Srbije, je dejal, da je Hrvaška država, v kateri velja red in da je treba glede taktike policiji pustiti, da opravlja svoje delo. "Ko je nered na drugi strani, to takoj upočasni sprejem," je pojasnil in dodal, da Hrvaška od Srbije zahteva, da organizira prehajanje beguncev čez mejo v skupinah. Glede obstoja domnevnega načrta D o gradnji ograje na meji s Srbijo je spomnil, da je premier Zoran Milanović dejal, da ni izključena nobena opcija in da je od EU zahteval sprejem tovrstne odločitve.

"Tiste države, ki so najbolj prizadete - to so Nemčija, Avstrija in Slovenija - so bile proti žicam in ograjam. Ne govorite torej o načrtu D, dokler še realiziramo sedanje načrte," je dejal. Ponovil je, da nasprotuje napotitvi vojske na mejo, ker "nobena vojska in žica doslej nista uspeli ustaviti priliva beguncev".

V sprejemnem centru v Opatovcu je bilo danes ob 9. uri 2600 beguncev. V Tovarniku poteka vkrcavanje na vlak, pri kraju Bapska na srbski strani meje pa je po ocenah okoli 2500 migrantov, ki jih bodo z avtobusi prepeljali do Opatovca, navaja Hina. Po zadnjih podatkih notranjega ministrstva je od polnoči do danes do 9. ure na Hrvaško prispelo 2558 migrantov, od začetka begunske krize pa 204.126.

Reuters

Bo Hrvaška postavila ograjo?

Hrvaška bo v dveh tednih postavila ograjo na meji s Srbijo, poroča hrvaški časnik Jutarnji list, ki se sklicuje na dobro obveščene vire v hrvaški vladi. Kot je za časnik povedal vir, je načrt C propadel in zdaj je vse pripravljeno za izvedbo načrta D, ki predvideva postavitev ograje na meji s Srbijo.

Načrti za postavitev ograje naj bi obstajali že nekaj časa, po ocenah pa naj bi dela trajala približno dva tedna.

"Če bosta Slovenija in Avstrija drastično omejili sprejemanje migrantov, nam ne bo preostalo drugega, kot da tudi sami omejimo število oseb, ki pridejo iz Srbije," je za Jutarnji list dejal neimenovani vir. Pojasnil je še, da bo postavljanje ograje na nekaterih delih sicer težje zaradi močvirnatega terena.

Na Hrvaško je po uradnih podatkih hrvaškega notranjega ministrstva doslej prispelo prek 200.000 beguncev.