Svet

Združeni narodi: Vse droge naj postanejo legalne?!

M.J.
20. 10. 2015, 10.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Richard Branson trdi, da naj bi bili Združeni narodi pripravljeni objaviti dokument, v katerem je zapisano, da naj bi bila kriminalizacija drog škodljiva. Dokument bi že moral biti predstavljen, toda njegovo objavo so preklicali v zadnjem trenutku.

arhiv Svet24

Združeni narodi (UN) bi morali pozvati vlade vseh držav, naj prekinejo vojno proti prepovedanim drogam in dekriminalizirajo posedovanje in uživanje vseh trenutno ilegalnih drog, piše Independent. To neverjetno informacijo je na svoji spletni strani objavil prvi mož Virgina, Richard Branson. Trdi, da je videl omenjeni dokument UN-ovega oddelka za droge in kriminal (UNODSC), ki kaže drugačen pristop in pogled na prepovedane droge in nadzor nad njimi.

»Dokument naj bi bil poslal vsem medijem, rečeno pa je bilo, naj ga še ne objavljajo. Jaz pa sem se odločil informacijo deliti z vami, saj se bojim, da bi Združeni narodi lahko podlegli pritiskom in tega pomembnega dokumenta ne bi objavili trdi Branson.

Trdi tudi, da so bili pri Združenih narodih pripravljeni objaviti, da je kriminalizacija drog škodljiva, nepotrebna in neproporcionalna. Dokument naj bi »luč sveta« ogledal na konferenci v Maleziji v nedeljo, toda objava je bila začasno preložena.

»Medtem, ko to pišem, dobivam informacije, da je neka država izvršila močan pritisk na UNODC. Upamo, da Združeni narodi temu pritisku ne bodo podlegli in odstopili od objave. Vojna proti drogam je povzročila že preveliko škode, preveč ljudem,« je dejal Branson.