Slovenija

Brežiški župan ocenjuje, da je Schengenski sistem odpovedal

STA/G.G.
20. 10. 2015, 09.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na hrvaški strani meje, malo pred mejnim prehodom Rigonce se je zjutraj ustavil nov vlak z begunci. Koliko jih je, policija še ne ve, pričakujejo pa, da se bo ponovil ponedeljkov scenarij, ko se je več kot tisoč migrantov v spremstvu policije po savskem nasipu peš odpravilo v brežiški sprejemni center. Tam je zdaj že nekaj več kot 3000 prebežnikov.

mm

mm

Policija je pri vasi Rigonce zbrala kolono okoli 500 prebežnikov, ki je krenila iz Rigonc po cesti proti nekdanji proizvodni hali tovarn Beti na Dobovi, ki je oddaljena okoli tri kilometre. Tam naj bi jim pripravili improvizirani zbirni center. Na mejnem prehodu Rigonce je mirno in tam trenutno ni beguncev.

Svetovalec Občine Brežice za civilno zaščito Roman Zakšek je povedal, da je brežiški center, katerega prvotna zmogljivost je približno 400 ljudi, že prepoln. Tam sicer pomagajo vse razpoložljive sile, v ponedeljek se jim je pridružila tudi vojska. Vsi pa so svoje delo opravljajo dobro, je dodal. Migranti sicer še kar prihajajo. Stanje je za zdaj še obvladljivo, če se bo pritisk še okrepil, pa lahko pride do težav, je ocenil Zakšek.

Podobno ocenjuje tudi brežiški župan Ivan Molan, ki državo poziva, naj za prebežnike namesto, da jih vozijo z meje do Brežic ali pa da do tam pešačijo, sprejemne centre uredi na vseh petih mejnih prehodih v brežiški občini. Molan je sicer pozdravil okrepitve na in ob meji ter pomoč vojske. Če begunski val ne bo pojenjal, pa bo treba narediti še kaj več, je poudaril.

Nov sprejemni center za begunce bi potrebovali ob železniški postaji Dobova, prebežnike pa bi do tam, namesto da ti sami in težje obvladljivi iščejo pot do meje ter brežiškega sprejemnega centra, lahko vozili z vlaki.

Schengenski sistem je namreč odpovedal, je ocenil Molan, in še pristavil, da je Slovenija dejansko postala le še popisovalka in prevoznik migrantov.

mm

Koordinator prostovoljcev v brežiški občini Jernej Agrež pa je davi dejal, da njihove zaloge in število prostovoljcev za zdaj še zadostujejo. V njihovem skladišču ves čas dežurajo, povsod pa lahko takoj posredujejo oz. pomagajo. Sicer se bodo enako kot do zdaj prilagajali trenutnemu stanju, pozvali pa so k novemu zbiranju dobrin.