Slovenija

Kaj hrvaški notranji minister sporoča Slovencem?

STA/G.G.
20. 10. 2015, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Ranko Ostojić pričakuje nadaljnjo stabilizacijo razmer, povezanih z migranti, saj so naredili vse, kar so načrtovali. Ob tem dodaja, da delajo Slovenci isto kot Hrvaška - sprejemajo migrante in jih usmerjajo proti sosednjim državam.

Od začetka begunske krize 16. septembra do ponedeljka zvečer je na Hrvaško prišlo 197.799 migrantov. V sprejemnem centru v Opatovcu je bilo v ponedeljek zvečer okoli 1400 migrantov. Proti Sloveniji je iz Tovarnika v ponedeljek zvečer odpotoval vlak z migranti, pripravljali pa so še 20 avtobusov, ki naj bi prebežnike odpeljali proti slovenski meji.

Ostojić je tudi poudaril, da s Slovenijo ni bilo nikoli dogovora o sprejemanju samo 2500 migrantov s Hrvaške. "Danes ste lahko izvedeli, da je predstavnik avstrijske policije potrdil, da ni bilo nobene omejitve z avstrijske strani. Glede na to za vse včerajšnje dogajanje ni kriva Hrvaška," je dejal hrvaški notranji minister.

Kot je dodal, ne moremo govoriti o dogovorih, če bi nekdo rekel Hrvaški, da bo sprejemala 10.000 ljudi iz Grčije, Slovenija pa jih bo sprejela po 2500 ljudi. Minister je Slovencem sporočil, da delajo isto kot Hrvaška - sprejemajo migrante in jih usmerjajo proti sosednjim državam. Na novinarsko vprašanje, ali pričakuje, da bodo vsi migranti, ki so prišli na Hrvaško čez dan, tudi vstopili v Slovenijo, odgovoril, da ne ve, ve pa, da bodo vse usmerili proti slovenski meji.

Ocenil je, da na Hrvaškem ni treba angažirati dodatnih policistov. "Kolikor vem glede pretoka proti Sloveniji, je jasno, da dobrodošlica z žico in psi ni zaustavila nikogar," je dejal in ponovil, da ne bodo dovolili, da bi Hrvaška postala zbirni center za migrante.

Poudaril je, da je v razmerah, ko iz Makedonije prihaja 10.000 ljudi, Hrvaška pripravljena v zbirnem centru Opatovac, ki ostaja edini takšen center na Hrvaškem, oskrbeti 5000 migrantov, medtem ko mora ostalih 5000 potovati naprej.