Zanimivosti

VIDEO: Tako je iz zapora pobegnil najbolj iskani kralj droge

M.J.
15. 7. 2015, 11.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Mehiške oblasti predpostavljajo, da je kralj droge skozi tunel zbežal s posebnim motorjem. Pred pobegom naj bi se obnašal popolnoma normalno, kar razkrivajo tudi posnetki iz njegove celice.

Reuters

Mehiške oblasti so sporočile, da je bilo obnašanje Joaquina 'El Chapo' Guzmana na dan pobega iz zapora normalno. Objavljeni so novi posnetki, ki prikazujejo, kako se sprehaja iz ene strani celice na drugo, pri tem pa se nagiba preko ograde, katere kamera zaradi spoštovanja človekovih pravic o zasebnosti ne doseže.

Reuters

Guzman se je v nekem trenutku usedel na posteljo, da bi se preobul, ponovno odšel do zida, ki zakriva področje za tuširanje, nato pa izgine iz dosega kamere. Svetovalec za nacionalno varnost Monte Alejandro Rubido je dejal, da je bilo njegovo obnašanje pred pobegom normalno. Obenem pa je dejal, da državno tožilstvo preučuje, ali so bile razmere v zaporu v skladu z vsemi pravili.

Reuters

Sumi se, da je skozi 1,5 kilometra dolg tunel, ki je bil izkopan samo zanj, pobegnil na posebno zasnovanem motociklu. Na plano je prišel v nedokončanem objektu v bližini zapora. Tračnice, po katerih je na svobodo najverjetneje z motociklom pobegnil Guzman, se končajo dva ali tri korake pred leseno lestvijo s 17 stopnicami. Zrak v tunelu je topel, vlažen in prašen.

Izhod iz tunela je v kleti, v katero se prav tako pride s pomočjo lestev. Temperatura v tunelu je za približno 10 stopinj nižja kot v okolici. Njegov pobeg je bil izredno kreativno izpeljan, obenem pa je veljal tudi veliko denarja. V bližini zapora so namreč njegovi pajdaši kupili del zemlje in to na poljedelskih parcelah. Zgradili so neko podrtijo, ki ne izstopa od okolice, tunel pa naj bi gradili več kot leto dni.

Reuters

Strokovnjaki predvidevajo, da je imel »narko kralj« veliko pomoč znotraj zapora. Tri zaporniške uslužbence so že izpustili zaradi tega primera. »Ti so bili malo ali veliko povezani s tem primerom, zaradi tega smo jih odpustili,« je dejal minister za notranje zadeve Miguel Angel Osorio Chong, ni pa navedel, koga natančno se sumi za pomoč pri begu. Poleg tega je še dejal, da je bil tunel 19 metrov pod zemljo in da je zgrajen izredno sofisticirano. Ima razsvetljavo, prezračevanje in tračnice, predvideva pa se, da so za njegovo izgradnjo potrebovali 18 mesecev.