Zanimivosti

Borut v klavnici, Kolinda pa šla po ribe!

Črt Kaker
15. 7. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Če Borut Pahor rad pleska, pomaga v klavnici, aranžira v cvetličarni in obdeluje kamen, bom pa sama ribarila, si je verjetno mislila hrvaška predsednika Kolinda Grabar-Kitarović preden se je odpravila z ribiči na morje.

Facebook

Hrvaška predsednica se v teh dneh mudi po Dalmaciji. Potem ko je obiskala Knin, kjer je preverila, kako potekajo priprave na komemoracijo obletnico vojaške operacije Nevihta, ki sta jo izvedli hrvaška vojska in policija in s katero je bil osvobojen večji del Hrvaške, se je odpravila na otok Ugljan v zadrskem arhipelagu in se pridružila tamkajšnjim ribičem pri nočnem ribolovu.

Facebook

Nočni ribolov

Kolinda, oblečena v mornarsko majico in svetlo rjave hlače, se je vkrcala na ladjo. Kapitan je predsednici razkazal eno najmodernejših ladij kočaric v hrvaški ribiški floti, nato je sledilo izplutje.

Po dobrih dveh urah plovbe so dosegli ribolovno cono na zahodni strani idiličnih Kornatov. Ribiči so ob predsedničini pomoči v morje spustili mrežo in prižgali reflektorje, s katerimi na površino privabijo modre ribe (sardele, sardone, skuše, papaline, op. p.).

Po urah nestrpnega čakanja je sledil dvig mreže. Predsednica je po facebooku sporočila, da so ribiči z uzlovom zelo zadovoljni. Kako tudi ne bi bili, saj so iz morja potegnili kar 10 ton rib. »Celo noč smo čakali, da se pod reflektorji zberejo ribe. Lahko si samo zamislim, kako težko je ribičem, ko morje ni tako mirno,« je dejala vidno navdušena predsednica.

Facebook

Navdušen nad predsednico

Zadrski podžupan Božidar Longin, ki se je pridružil ribolovu, je dejal, da je bila predsednica izredno marljiva. »Resnično je uživala, bila je željna znanja, polna energije, nič ji ni bilo težko. Prebirala je ribe in opravljala vsa težka dela. Po 12 urah na morju sem resnično navdušen nad toplino naših ribičev, nad njihovo zavzetostjo in ljubeznijo do morja, ki jo vsakodnevno izkazujejo. Nam kot predstavnikom lokalnih oblasti pa je bilo v veliko veselje, da se je predsednica prepričala, da je naša Zadrska županija najbolj ribiška županija na Hrvaškem,« je še pripomnil zadrski podžupan po prihodu nazaj v luko.

Facebook