Zanimivosti

Pri sosedih kmalu helikopterska nujna medicinska pomoč

T.C.
14. 7. 2015, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V sosednji državi bodo predvidoma avgusta začeli izvajati štirimesečni pilotni projekt helikopterske nujne medicinske pomoči. Do konca leta bodo ugotovili resnične potrebe po tovrstni medicinski pomoči v državi. Zaenkrat bosta helikopterja za nujno medicinsko pomoč nameščena na območju Splita in Reke.

Zdravstvena.info

Hrvaško ministrstvo za zdravje je pred kratkim zaključilo razpis, na katerem so prejeli dve ponudbi za izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči na dveh lokacijah. Pričakovati je, da bodo pilotski projekt začeli izvajati že med turistično sezono, predvidoma 1. avgusta. Stroški najema dveh specializiranih helikopterjev so ocenjeni na devet milijonov kun (1,18 milijonov evrov).

Rettungsdienst Österreich

Celotni projekt predvideva pet lokacij, s katerih bi rešilci s helikopterji lahko pokrili celotno območje države. Ob tem so upoštevali pravilo, da je potrebno zagotoviti helikoptersko nujno medicinsko pomoč in prevoz poškodovanih ali obolelih s katerega koli dela državnega ozemlja do zdravstvene ustanove v 60 minutah.

Izkušnje kažejo, da se z reševanjem v eni uri zvišuje možnost preživljanja pacientov ter zmanjšuje njihova morebitna invalidnost za od 30 do 50 odstotkov.

Izvajanja pilotskega projekta ob obali so posebej pozdravili prebivalci hrvaških otokov, posebej tistih, ki so bolj oddaljeni od celine in slabše naseljeni.

Na hrvaških otokih živi približno 130.000 prebivalcev, med osrednjo turistično sezono pa so na otokih tudi številni turisti, so izpostavili v Društvu otočanov. Uvajanju nove medicinske storitve so pozdravila tudi društva ponesrečenih v prometu in varnosti v prometu.

Reuters

Poleg helikopterske nujne medicinske pomoči bodo še naprej za medicinske polete uporabljali tudi vojaške helikopterje. Lani so s helikopterji hrvaške vojske prepeljali 530 obolelih, nekaj manj kot polovico med turistično sezono.

Na današnjem medicinskem poletu vojaškega helikopterja z otoka Lošinj v bolnišnico na Reki je bila rojena punčka, drugo nosečnico pa so uspešno prepeljali v porodnišnico.

Hrvaško obrambno ministrstvo je tudi sporočilo, da so v ponedeljek in danes s helikopterskim poletom verjetno rešili življenja treh oseb, med njim tudi novorojenčka v inkubatorju, ki so ga prepeljali iz Dubrovnika v zagrebško bolnišnico.

Arhiv Svet24