Svet

Vučić pod točo kritik

Luka Tetičkovič
14. 7. 2015, 20.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Napad na srbskega premierja Aleksandra Vučića med njegovim obiskom v Srebrenici bi lahko destabiliziral regijo, menijo srbski politiki.

Reuters

Vučić je z obiskom Srebrenice ob 20-letnici genocida nad bošnjaškimi moškimi skušal oznaniti zgodovinsko spravo, a je pri tem naletel na jezen sprejem.

Bosanski srbi že podžigajo

Nasilni protestniki se niso strinjali s srbskim stališčem, da v omenjenem kraju ni prišlo do genocida. Po incidentu so se oglasili nekateri srbski politiki. Bosanski Srb Mladen Ivanić, član predsedstva BiH, trdi, da je prav to razlog, zakaj se ni udeležil ceremonije: »Ne iz nespoštovanja do žrtev. Videl sem trenja, politične igrice, tega se nisem želel iti.« Odzval se je tudi predsednik Republike Srbske, Milorad Dodik, ki pravi, da bi morali odgovorne aretirati, in meni, da bi v primeru uspešnosti napada to lahko imelo resne posledice za prihodnost in stabilnost regije.

Reuters

Bošnjaki osupli

Predstavniki Bošnjakov so zaradi incidenta osupli. Bakir Izetbegović, član predsedstva BiH, pravi, da se zaradi napada počuti izdanega, saj je Vučiću jamčil, da ne bo prišlo do nepredvidenih dogodkov. Župan Srebrenice Camil Duraković je prepričan, da napada niso zagrešili prebivalci tega mesta, vsaj ne »pravi prebivalci«.

Množico, ki je metala, kar ji je prišlo pod roke, je med prvimi skušal pomiriti muslimanski klerik Husein Kavazović. Jezne ljudi je pozval k molitvi, vendar se niso umirili. Islamska skupnost BiH Vučiću sporoča, da je vedno dobrodošel v spominskem parku Potočari, vendar naj s seboj prinese prepoznanje genocida.

Mednarodna skupnost poziva k spravi. »Prihodnost je v spravi, toleranci, spoštovanju in napredku,« je izjavil visoki predstavnik Valentin Inzko.

Reuters

Vučić miri

Pri spravi pa vztraja tudi Vučić. »Pozivam Srbe in vse preostale državljane Srbije, da ponosno in dvignjene glave, tako kot sem to storil jaz, odkorakajo častno in nikoli ne pokažejo sovraštva proti našim sosedom in prijateljem Bošnjakom. Pozivam, naj nikoli ne dvignejo roke nadnje, ker moramo z njimi živeti skupaj v prihodnosti. To roko sprave bodo tudi sprejeli,« je pozval Vučić.

Twitter