Svet

Turki so odločeni, da jih izbrišejo

STA/J.P.
8. 9. 2015, 09.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Turška letala so ponoči izvedla obsežno operacijo proti oporiščem prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK) na severu Iraka, pri čemer naj bi bilo ubitih več deset upornikov. Gre za odgovor na najhujši napad na turško vojsko v zadnjih letih, v katerem je v nedeljo na večinsko kurdskem jugovzhodu Turčije umrlo 16 vojakov.

Facebook

V šesturni operaciji proti PKK je sodelovalo več kot 50 turških vojaških letal, glede na prve podatke pa naj bi bilo ubitih med 35 in 40 upornikov iz vrst PKK.

Tarča napada je bilo najmanj šest oporišč, poleg tega pa tudi "skupina približno 20 teroristov, ki so bežali iz Turčije proti svojim bazam", poročanje turške tiskovne agencije Anatolia povzema francoska AFP.

Operacija je odgovor na napad, ki so ga turške oblasti pripisale PKK in v katerem je v nedeljo v kraju Daglica na skrajnem jugovzhodu države, blizu meje z Irakom, umrlo 16 turških vojakov.

Gre za najhujši napad na turško vojsko, odkar so se med njo in PKK julija znova razvneli spopadi. Obenem je bil to eden najbolj smrtonosnih napadov na turško vojsko v zadnjih letih.

Turški premier Ahmet Davutoglu je v ponedeljek napovedal, da bodo izbrisali PKK iz njegovih utrdb. "Karkoli bo potrebno, jih bomo izbrisali," je dejal po poročanju britanskega BBC.

Tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je pred tem izrazil globoko žalost zaradi napada ter napovedal odločen odgovor.