Slovenija

Darja je po posegu na hrbtenici postala invalidka

Robert Marin
8. 9. 2015, 09.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Tožnica Darja Mihelčič pristojnim v ljubljanskem kliničnem centru očita, da je niso ustrezno seznanili z vsemi možnimi zapleti ...

arhiv Svet24

Enainštiridesetletni Darji Mihelčič se je pred petimi leti življenje obrnilo na glavo. Junija 2010 je zaradi degenerativne bolezni medvretenčne ploščice med 5. ledvenim in 1. križnim vretencem v ljubljanskem kliničnem centru prestala poseg po takrat najnovejši AxiaLif metodi, zdravniki pa je po njenih navedbah niso ustrezno seznanili z vsemi možnimi zapleti ...

Mihelčičeva v tožbi od UKC Ljubljana zaradi obsežne materialne in nematerialne škode, ki je nastala zaradi po njenem napačno izvedenega posega, zahteva 460.874 evrov odškodnine. Po posegu se je na kliniko še večkrat vrnila, rešitev za svoje tegobe pa je na lastne stroške iskala tudi v Švici in Nemčiji. Vse zaman. »Definira me samo še moj križ in bolečina,« je svoje občutke strnila tožnica, zaslišana na eni od obravnav. Od februarja 2013 je Mihelčičeva delovni invalid prve kategorije.

Zdravnik zdravniku ne izkljuje oči

Na včerajšnjem naroku bi moral biti med drugimi zaslišan vodja oddelka za kirurgijo hrbtenice prof. dr. Rok Vengust, zdravnik, ki je opravil »inkriminirani« poseg, a je svoj izostanek opravičil zaradi bolezni. Je pa kot priča spregovoril Vengustov nadrejeni – predstojnik Ortopedske klinike prof. dr. Vane Antolič. Uvodoma je pojasnil, da Mihelčičeva ni bila njegova pacientka, v nadaljevanju pa nanizal nekaj dejstev o degenerativni bolezni hrbtenice.

Po Antoličevih besedah do omenjene bolezni pride iz neznanega vzroka, pravega zdravila zanjo pa ni. Obstaja pet metod opravljanja posledic bolezni, bolezen sama pa napreduje nepredvidljivo oziroma »gre svojo pot«. Do zapletov po posegih prihaja v med petimi do 15 odstotki primerov, odvisno od metode. Pri AxiaLif metodi se zaplete pri okoli sedmih odstotkih primerov.

Antolič verjame, da je Vengust poseg opravil v skladu s stroko, nenazadnje je AxiaLif metodo uspešno prenesel v Slovenijo, na oddelku, ki ga vodi, pa letno opravijo okrog 1000 posegov na hrbtenici, med 40 in 45 po metodi AxiaLif. Primer Mihelčičeve je Antolič označil za »smolo, ki je znana vnaprej«. »Kirurgija je kot promet in če se želimo izogniti nesrečam, moramo pač ukiniti promet,« je bil slikovit.