Slovenija

Karel Erjavec bo reševal begunsko problematiko

STA
8. 9. 2015, 08.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Prvič po ustanovitvi se bo danes sešla usklajevalna skupina za reševanje begunske problematike pod vodstvom zunanjega ministra Karla Erjavca, v DZ pa bodo člani komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb obravnavali varnostne vidike tega vprašanja. Na temo begunske krize bo potekalo še več dogodkov nevladnih organizacij.

STA

Vlada je usklajevalno skupino imenovala konec avgusta po sestanku z nevladnimi in humanitarnimi organizacijami. Kot je tedaj izpostavil premier Miro Cerar, namreč razmišljajo v isto smer kot vlada in želijo pri reševanju begunske krize dejavno sodelovati.

Predstavniki Amnesty International Slovenije, Mirovnega inštituta, Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij in Slovenske filantropije bodo dopoldne o teh vprašanjih spregovorili z mediji. Mirovni inštitut zvečer v Atriju ZRC SAZU pripravlja še javni forum.

Skupino vodi zunanji minister, v njej pa so poleg omenjenih še ministrice za notranje zadeve, za delo, za zdravje in za obrambo ter predstavniki lokalnih skupnosti. Pričakovati je razpravo o tem, kakšno vlogo bodo prevzele posamezne organizacije ob morebitnem povečanem prihodu beguncev v Slovenijo.

Seja komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je bila predvidena že pred tednom dni, a so jo preložili zaradi vnaprej določnih mednarodnih obveznosti vabljenih na sejo. Tako člani komisije poročanje ministrov in predstojnikov obveščevalnih in varnostnih služb o varnostnih vidikih migracijske problematike pričakujejo danes. Njihova razprava bo potekala za zaprtimi vrati.

Za javnost pa bo odprtih več dogodkov, ki jih pripravljajo v nevladnih organizacijah in v stranki SMC ter so prav tako povezani z begunsko krizo. Največja vladna stranka tako pripravlja delovno okroglo mizo, na kateri bosta med drugim sodelovala podpredsednik SMC in predsednik DZ Milan Brglez in vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer.