Slovenija

Patria zastarala, senca dvoma ostaja. Zadovoljen le Janša?

R.T.
8. 9. 2015, 06.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Okrajno sodišče v Ljubljani je odločilo, da je proces v zadevi Patria zastaral za vse tri obtožene, Janeza Janšo, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča.

STA

Po dolgotrajnem sojenju v zadevi Patria je 5. junija 2013 padla sodba, s katero so bili Janez Janša, Ivan Črnkovič in Tone Krkovič obsojeni na zaporne in denarne kazni zaradi koruptivnih dejanj pri nakupu oklepnikov Patrie. Pozneje je odločitev prvostopenjskega potrdilo še višje sodišče v Ljubljani in sodba je postala pravnomočna. Po sodnem pinkponkanju, stopnjevanju retorike, pritožbah na ustavno sodišče je slednje aprila letos razveljavilo sodbo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje na ljubljansko okrajno sodišče.

sta

Odločitev je bila tako v rokah ljubljanske okrajne sodnice Tanje Lombar Jenko, ki je morala odločiti, ali glede zastaranja velja določba kazenskega zakonika iz časa, ko naj bi bila storjena kazniva dejanja (po kateri Patria zastara letos), ali novejša določba, po kateri je v primeru razveljavitve pravnomočne sodbe zastaralni rok dve leti od te razveljavitve. Sodnica je v sklep zapisala, da je kazenski zakonik, ki je veljal v času, ko naj bi se zgodila kazniva dejanja, absolutno zastaranje predvideval po desetih letih, zato se novi zakonik ne more upoštevati.

SENCA DVOMA

Slovenska javnost je ob vsem skupaj znova razdeljena. Nasproti tistim, ki odločitev Lombar Jenkove pozdravljajo, se pojavljajo očitki, češ da je slovensko sodstvo spet zatajilo, saj sodni proces desetletja ni dobil epiloga, temveč je pokazal zgolj na prepočasno delovanje sodnih instanc. »Ministrstvo za pravosodje obžaluje, da je zadeva Patria zastarala. Tako s pravnega kot vsebinskega vidika ni dobro, če katerekoli sodne zadeve zastarajo, saj to ne krepi zaupanja v pravo in sodni sistem,« odgovarjajo na pravosodnem ministrstvu.

Arhiv Svet24

S tem se strinja tudi Matjaž Nemec (SD), predsednik parlamentarnega Odbora za pravosodje: »Z zastaranjem zadev ne pridemo do odločitev, kar v širši javnosti pušča senco dvoma in krivice.« Vendar pa dodaja, da na račun tega ne moremo pristati na pavšalne ocene o delu sodišč. Odločitve sodišča o zastaranju sicer ni želel komentirati. »Sodstvo je pri svojem delu avtonomno. Podajanje vrednostnih ocen o konkretnih primerih pa lahko, še posebej v medijsko izpostavljenih primerih, hitro pade na polje manipulativnih interpretacij,« še pojasnjuje Nemec in opozarja, da sicer to ne odvezuje sodišč nujnosti kritične samorefleksije, s katero bi lahko in v nekaterih delih morala izboljšati svoje delovanje.

ODZIVI

Zagovornika Črnkoviča in Krkoviča, Dejan Marković in Jože Hribernik sta včeraj pojasnila, da sta takšno določitev okrajnega sodišča pričakovala, vendar bi oba raje videla, da bi sodišče o zadevi odločalo vsebinsko in jo zavrglo. Ali se bosta na odločitev zato pritožila sicer ni znano, očitno pa je, da se nanjo ne bo pritožil Janez Janša, ki je odhod Patrie v zgodovino pospremil na twitterju: »Veliki pok iz Murgel se je dokončno razblinil. A Slovenci zaradi njega živimo bistveno slabše. Čas je, da kršilci človekovih pravic odgovarjajo.«

sta