Slovenija

Alenka Bratušek je mrtva! Politično...

Simon Rosc
8. 9. 2015, 06.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Stranka Alenke Bratušek se potaplja. Že večkrat smo poročali o težavah znotraj stranke, o nasprotovanjih vidnih članov predsednici stranke, napovedali smo celo izstop Petra Vilfana. Tokrat pa je ZaAB doživela še en udarec. Zapustil jo je še en vidni član, sicer vestni zagovornik Bratuškove – Jani Möderndofer.

sta

Izstop Janija Möderndorferja iz stranke sicer ni nič nenavadnega, saj je po kuloarjih že dolgo časa krožila kopica informacij o vse večjih razhajanjih med njim in nesojeno evropsko komisarko. Razhajanja paso bila tudi glavni razlog za ta korak Möderndorferja.

STA

V izstopni izjavi je namreč navedel, da se njegovo delo in pogled na delovanje stranke razlikujeta od tistega, kar je bilo zapisano ob ustanovitvi stranke ter od korakov, ki so sledili. Očitno pa je tudi Bratuškovi bilo že dolgo časa jasno, da je le še vprašanje časa, kdaj bo stranka izgubila svojega najaktivnejšega člana.

Predsednica ZaAB je v odzivu dejala, da nad odločitvijo Möderndoferja ni presenečena. Sicer pa je Möderndorfer vajen zapuščati ladje, medtem ko te tonejo. Tako je zapustil že LDS in PS.

RAZPAD MIKROPARLAMENTARNE PS

Jani Möderndorfer, kot vse kaže, ne bo ostal niti član poslanske skupine ZaAB, kar pomeni, da ta mikroparlamentarna stranka niti to ne bo več odslej. Skladno s poslovnikom državnega zbora mora poslanska skupina v parlamentu šteti najmanj tri člane, česar pa z odhodom Möderndorferja ZaAB  ne bo več izpolnjevala.

sta

Od izvoljenih poslancev v stranki za zdaj ostajata le Mirjam Bon Klanjšček in predsednica Alenka Bratušek, Peter Vilfan pa je, spomnimo, julija prestopil k Desusu. Kaj se bo zgodilo s poslankama, še ni znano, neuradno pa naj bi tudi Klanjščkovo že dolgo časa prav tako vabili v Erjavčev klan.

SKRIVNI NAČRT

Čeprav, kot smo že zapisali, Bratuškova nad potezo svojega zdaj že nekdanjega strankarskega kolega ni presenečena, kar je malce nenavadno, saj, kot je dejala sama, o koraku Möderndorferja še v petek na izvršnem odboru stranke ni vedela ničesar. Še več, zatrjeval naj bi celo, da »ne bo nič naredil«. Bratuškovi se zdi »neiskreno do volivcev in članov, da se z nekom najprej pogovarjaš, sebi urediš razne ugodnosti, šele potem pa greš«. Spomnila je še na primer Bojana Dobovška ob izstopu iz SMC: »Če si iskren in načelen, narediš, kot je naredil Bojan Dobovšek, ki je ostal poslanec z najnižjo plačo v državnem zboru.«

POLITIČNO MRTVA

Prihodnost ZaAB in tudi njene predsednica Alenke Bratušek je tako povsem negotova. Kot je za naš časopis zapisal dr. Mihael Kline, je Alenka Bratušek politično mrtva. »Obremenjena s takšnimi bremeni nima nobene prihodnosti v politiki. Morda lahko začne novo kariero tam, od koder je prišla, v javnem sektorju. Verjetno mora začeti na lokalnem nivoju in si z dobrimi rezultati ponovno odpreti vrata v morebiten nov vstop v politiko na državnem nivoju,« je zapisal o politični prihodnosti nekdanje premierke. Dr. Igorja Pribaca smo vprašali, ali meni, da bo tudi Bratuškova prestopila v kako drugo stranko, o čemer je izrazil dvom in o njeni politični karieri zapisal: »Njena skromna dejavnost v tem mandatu zbuja vtis, da se sama ne vidi več v slovenski politiki. Vsaj ne v vlogi kandidatke, ki se mora potegovati za naklonjenost volivcev.«

sta

STRANKA POD VODO

Mrtva pa je tudi stranka ZaAB. Pribac je zapisal: »Z odhodom Janija  Möderndorferja iz poslanske skupine bo ta razpadla in to bo pokopalo možnosti ZaAB, da se na prihodnjih volitvah prebije v parlament.« Da stranka nima nobene prihodnosti, je zapisal tudi Kline, ki je dodal še, da je ZaAB »životarila od prvega dneva odcepitve. Dejansko je bila mrtvorojeno dete. Je zgolj še zgodovina«.

Razlogi za propadanje stranke oba strokovnjaka vidita v spodleteli komisarski kandidaturi – posredno ali neposredno. Kline je bil ob tem zelo jasen: »Njen obstoj je pokopala afera »nespodobna želja« gospe predsednice, ki je pokazala najprej njen pohlep po visoki plači in nato še popolno neznanje ali skupaj nesposobnost opravljanja pomembnih političnih funkcij. Odsotnost njene kredibilnosti, neverodostojnosti sta ključna ovira za propadanje stranke.« Pribac pa je prepričan, da je razlog tudi zasenčenje s strani Združene levice.