Svet

Shinzo Abe znova izvoljen na čelo vladajoče stranke

STA/J.P.
8. 9. 2015, 08.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Japonski premier Shinzo Abe je bil danes znova izvoljen na čelo vladajoče Liberalno demokratske stranke (LDP). Na tem položaju bo tako ostal še tri leta, čeprav mu ni uspelo povsem uresničiti svoje obljube, da bo okrepil gospodarsko rast države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reuters

Volitve predsednika LDP so bile predvidene za 20. september, a ker ni nihče nastopil proti Abeju in ker so ga podpirale vse frakcije znotraj stranke, so 60-letnika že danes znova potrdili na položaj.

Abe je premier od decembra 2012, ko je obljubil, da bo oživil japonsko gospodarstvo. Uvedel je gospodarsko politiko, znano kot abenomika. "Naš cilj je državo v polnosti spraviti iz deflacije in zagotoviti trdno rast gospodarstva, usmerjeno v prihodnost," je premier danes dejal svojim podpornikom.

Kritiki Abeju očitajo, da je v zadnjem času več energije posvetil sporni varnostni zakonodaji kot gospodarskim vprašanjem. 

Njegova ponovna izvolitev na položaj sicer sovpada z objavo vladnega poročila, po katerem se je gospodarstvo države med aprilom in junijem na letni ravni skrčilo za 1,2 odstotka.

Kritiki Abeju očitajo, da je v zadnjem času več energije posvetil sporni varnostni zakonodaji kot gospodarskim vprašanjem. V skladu z julija sprejeto zakonodajo bo lahko japonska vojska prvič po drugi svetovni vojni posredovala v tujini.

Abe je bil prvič na čelu LDP v letih 2006 in 2007, ko je bil tudi prvič na položaju premierja. Vnovič je bil za predsednika stranke izvoljen septembra 2012. Pod njegovim vodstvom je LDP na volitvah decembra 2012 znova prevzela oblast.