Svet

V Tadžikistanu več mrtvih v nasilju

STA
4. 9. 2015, 20.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Tadžikistanu je danes prišlo do streljanja med policijo in domnevnimi skrajneži. V dveh strelskih obračunih je bilo ubitih osem policistov in devet domnevnih skrajnežev. ZDA so medtem do nadaljnjega zaprle svoje veleposlaništvo v tadžikistanski prestolnici Dušanbe.

Twitter

"Čeprav so podrobnosti teh dogodkov nejasne, bi lahko bile znanilec drugih dejanj nasilja," je v sporočilu za javnost objavilo ameriško veleposlaništvo. Tadžikistanska vlada je odgovornost za izbruh nasilja pripisala namestniku obrambnega ministra in zmerni islamski opoziciji. Prvi strelski obračun se je zgodil davi v predmestju prestolnice Dušanbe, drugi pa v kraju Vahdat v bližini glavnega mesta.

Neimenovani tiskovni predstavnik policije je povedal, da je napad izvedla teroristična skupina pod vodstvom namestnika obrambnega ministra Abduhalima Nazarzode. Tadžikistanska vlada je kasneje sporočila, da so Nazarzoda zaradi povezav s kriminalnim dejanjem odstavili.

Po podatkih notranjega ministrstva se je Nazarzoda med petletno državljansko vojno, ki se je končala 1997, boril na strani Združene tadžiške opozicije (UTO). V preteklosti je bil tudi član Tadžikistanske stranke islamske prenove (IRPT), ki jo je vlada minuli teden prepovedala.

Uporabniki svetovnega spleta v Tadžikistanu sicer danes poročajo o blokadah Facebooka, YouTuba in ruskega družbenega omrežja Odnoklasniki.

Nasilje je izbruhnilo, ko v Tadžikistanu, ki ima večinsko muslimansko prebivalstvo, razpravljajo o vlogi islama v javnem življenju. Minuli teden je pravosodno ministrstvo de facto prepovedalo IRPT, ki je edina zakonita islamska stranka v srednji Aziji, kar bi lahko po oceni analitikov povzročilo radikalizacijo opozicije.