Svet

Odkrili novo množično grobišče

uk
4. 9. 2015, 18.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V bližini Srebrenice so našli nova množična grobišča žrtev grozljivega pokola. Pričakujejo, da jih bodo našli še precej več.

Reuters

V pokolu v Srebrenici je bilo umorjenih več kot 8000 ljudi.

Na vzhodu Bosne in Hercegovine v bližini mesta Prijedor so odkrili več množičnih grobišč iz časa vojne v BiH (1992–1995). V enem od grobišč v Jakarini Kosi so med dvomesečnimi izkopavanji odkrili okoli 80 človeških delov žrtev pokola v Srebrenici, je danes poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Po poročanju medijev v BiH naj bi šlo za sekundarno grobišče, v katerega so prenašali posmrtne ostanke iz do zdaj največjega odkritega množičnega grobišča v Tomašici. Državno tožilstvo BiH je sporočilo, da se bodo izkopavanja v Jakarini Kosi nadaljevala. Izkopavanja sicer potekajo na težkem terenu, kjer so med drugim zakopane tudi neeksplodirane mine.

Tožilstvo meni, da bodo na tem območju našli posmrtne ostanke še več žrtev, še navaja APA. V tako imenovanem pokolu v Srebrenici je bilo ubitih več kot 8000 ljudi, uradno naj bi bilo žrtev 8373, in 9. julija 2015 sta Evropski parlament in ameriški kongres to kriminalno dejanje označila za genocid