Svet

Putin v Moskvi z al Sisijem o razmerah na Bližnjem vzhodu

T.C.
26. 8. 2015, 22.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Moskva, 26. avgusta - Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Moskvi sprejel egiptovskega kolega Abdelfataha al Sisija. Govorila sta o "razmerah na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki, pa tudi o prizadevanjih za mirovni dogovor med Izraelom in Palestinci ter o boju proti mednarodnemu terorizmu", so sporočili iz Kremlja.

STA

To je že drugi obisk Al Sisija v Moskvi od maja. Junija sta Rusija in Egipt v bližini Aleksandrije izvedla tudi prve skupne pomorske in letalske vaje. Odnosi med državama so očitno v porastu, potem ko so se zaradi odstavitve islamističnega predsednika Mohameda Mursija precej ohladili odnosi med Kairom in Washingtonom. 

Al Sisi je medijem ob obisku izrazil zadovoljstvo s krepitvijo dvostranskega gospodarskega in vojaškega sodelovanja. S Putinom sta danes govorila tudi o prvi egiptovski jedrski elektrarni, ki jo Rusija gradi na severu države v pokrajini El Daba. Putin je projekt pohvalil kot enega največjih skupnih projektov v zgodovini sodelovanja obeh držav. Dejal je, da bo elektrarna kmalu dokončana.

Reuters

Putin je napovedal tudi okrepitev izvoza žita v Egipt. Lani je Rusija v deželo ob Nilu izvozila za 4 milijone ton žita, s čimer je pokrila 40 odstotkov egiptovskega povpraševanja, so poročali ruski mediji. 


Putin je sicer v torek v Moskvi gostil tudi jordanskega kralja Abdulaha II., s katerim sta se posvetila predvsem reševanju sirske krize. 

Kot navaja dpa, sta bila obiska jordanskega kralja in egiptovskega predsednika v Moskvi dodaten dokaz, da si Rusija vse bolj prizadeva prevzeti pomembno vlogo posrednika pri urejanju zadev na Bližnjem vzhodu, zlasti pri reševanju konflikta v Siriji in vprašanja islamistov skupine Islamska država.

Reuters