Svet

Hrvaška po usmrtitvi Salopeka odsvetuje vsa nenujna potovanja v Egipt

STA/M.J.
14. 8. 2015, 10.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Hrvaško zunanje ministrstvo je po sporočilu Islamske države, da je usmrtila Hrvata Tomislava Salopeka, hrvaškim državljanom priporočilo, naj se zaradi nevarnosti ugrabitve in terorističnih napadov izogibajo vsem potovanjem v Egipt, ki niso nujna. Tudi slovensko zunanje ministrstvo je v sredo odsvetovalo potovanja v Kairo in na Sinaj.

Facebook

Hrvaška diplomacija v svojem opozorilu še posebej odsvetuje potovanja po cesti na Sinaju in območjih ob egiptovski meji z Libijo in Sudanom.

Turistom iz Hrvaške, ki si vendarle želijo ogledati Egipt, pa svetujejo, naj to počnejo samo preko pooblaščenih turističnih agencij. Kot so dodali v četrtek na spletni strani hrvaškega zunanjega ministrstva, v turističnih krajih ob Rdečem morju ni bilo zaslediti resnejših incidentov.

"Če potujete poslovno, priporočamo, da se v dogovoru z egiptovskimi partnerji pravočasno informirate o aktualnem varnostnem stanju v državi. Vsem hrvaškim državljanom, ki prebivajo v Egiptu, pa svetujemo, naj se izogibajo krajem večjih shodov in protestov ter naj upoštevajo navodila lokalnih oblasti in turističnih agencij," so poudarili.

Islamska država je v sredo objavila, da je obglavila hrvaškega državljana Tomislava Salopeka, ki so ga julija ugrabili v Egiptu. Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je na četrtkovi izredni novinarski konferenci glede Salopeka dejala, da Hrvaška ne more prepovedati svojim državljanom, da bi potovali v Egipt. Povedala je še, da v Egiptu živi približno 80 Hrvatov.

Med svojim obiskom v Kairu pretekli teden se je z njimi pogovarjala o krepitvi njihove varnosti med delom ter o možnosti, da bi jih zavarovala egiptovska vojska, ki je po oceni Pusićeve edina, ki to lahko stori. Dodala je, da so varnostni pogoji različni na različnih koncih Egipta, posebej pa so občutljivi na zahodu države, kjer so tudi podjetja, v katerih delajo hrvaški državljani.

Tudi slovensko zunanje ministrstvo je v sredo opozorilo, da odsvetujejo vsa potovanja potovanja v določene dele Egipta. "Ponovno opozarjamo, da odsvetujemo vsa potovanja na širše območje Kaira in na Sinaj, od koder izhaja teroristična skupina Provinca Sinaj," so zapisali na spletni strani MZZ, kot opozorilo slovenskim popotnikom zaradi povečane nevarnosti terorističnih napadov.