Svet

V Nigeriji več mrtvih v napadu treh mladih samomorilk

STA
17. 7. 2015, 15.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V mestu Damaturu na severovzhodu Nigerije je bilo danes v usklajenih napadih treh mladih samomorilskih napadalk ubitih najmanj 13 ljudi. Napade so deklice izvedle v času, ko so se v mestu pripravljali na praznovanjem bajrama ob koncu muslimanskega postnega meseca ramazan.

Arhiv Svet24

Damaturu je prestolnica države Yobe, ene izmed treh nigerijskih zveznih držav, kjer je najbolj dejavna skrajna islamistična skupina Boko Haram.

Ta v zadnjem letu dni vedno pogosteje kot samomorilske napadalke v smrt pošilja mlade ženske ali deklice. V nasilju skupine, ki je prisegla zvestobo Islamski državi, je od leta 2009 umrlo že 15.000 ljudi, 1,5 milijona jih je zbežalo od doma.

V Damaturuju je danes najprej blizu kraja, kjer so potekale molitve, odjeknila dvojna eksplozija. Pri tem sta umrla najmanj dva človeka. Nato se je blizu mošeje razstrelila še tretja napadalka in ubila 11 ljudi, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedali zdravniki.

Današnja tragedija je sledila dvojnemu bombnemu napadu v južneje ležečem mestu Gombe v četrtek zvečer, v katerem je umrlo najmanj 49 ljudi.

V Nigeriji je bil tokratni ramazan še posebej smrtonosen, saj so skrajneži izvedli več samomorilskih in strelskih napadov na mošeje in vernike med molitvijo.

Novi nigerijski predsednik Muhammadu Buhari v teh dneh potuje v Washington, kjer se bo v ponedeljek z ameriškim kolegom Barackom Obamo pogovarjal predvsem o pomoči ZDA v boju proti džihadističnim skrajnežem.