Svet

V Franciji začeli kazenski postopek proti načrtovalcem terorističnega napada

M.J.
17. 7. 2015, 15.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Tožilstvo v Parizu je zaradi načrtovanega terorističnega napada na vojaški objekt danes začelo postopek proti trem domnevnim islamskim skrajnežem. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP jih še danes čaka zaslišanje pred sodnikom.

Reuters

Moški, stari 17, 19 in 23 let so priznali, da so načrtovali napad na objekt francoske mornarice ob obali na jugu Francije.

Dva med njimi sta povedala, da sta želela obglaviti visokega predstavnika francoske vojske in obglavljenje posneti. 17-letnik pa je imel stike s predstavnikom skrajne sunitske skupine Islamska država v Siriji, ki ga je spodbujal k napadu v Franciji, potem ko se je izkazalo, da mladenič ne bo mogel odpotovati na bojišče v Sirijo, ker ga nadzorujejo francoske oblasti.

Moške so prijeli v soboto. Poleg omenjene trojice so tedaj prijeli še 16-letnika, ki pa so ga kasneje izpustili.

Po besedah tožilca Francoisa Mollinsa je trojica načrtovala napad konec decembra ali v začetku prihodnjega leta.

Po navedbah francoskih varnostnih virov, na katere se sklicuje AFP, so se vsi trije želeli pridružiti džihadistom v Siriji. A mater 17-letnika je zaskrbelo, ker je bil njen sin pod vplivom skrajnežev, zato je obvestila oblasti, ki so nato mladeniča imele pod nadzorom.

Francija je že nekaj časa tarča teroristov, med drugim zato, ker francoska vojska sodeluje v boju proti islamskim skrajnežem v Sahelu ter v zračnih napadih na skrajno sunitsko skupino Islamska država v Iraku.

Že v začetku leta je Pariz pretresel niz džihadističnih napadov na satirični tednik Charlie Hebdo, policijo in judovsko trgovino, ki so terjali skupaj 17 življenj.

Oblasti v Parizu domnevajo, da je v džihadistična omrežja vpletenih kakih 1850 oseb iz Francije, med njimi naj bi jih bilo okoli 500 v Siriji ali Iraku.