Svet

Žrtvi policijskega nasilja v New Yorku milijonska odškodnina

STA/M.J.
14. 7. 2015, 08.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Odvetniki mesta New York in odvetniki družine preprodajalca cigaret s Staten Islanda Erica Garnerja, ki je pred letom dni umrl med aretacijo, so dosegli dogovor o plačilu 5,9 milijona dolarjev odškodnine. Garnerjev primer je bil eden od odmevnejših primerov policijskega nasilja, ki so lani sprožili množične proteste po ZDA.

Profimedia

Garner je umrl, ko ga je eden od policistov, ki so ga hoteli aretirati zaradi prepovedanega preprodajanja cigaret na ulici, prijel za vrat in zadavil. Policist David Pantaleo trdi, da ga nikakor ni skušal ubiti, ampak le spraviti na tla, da bi ga lažje aretirali, ker je bil 43-letni Garner precej velik možakar.

Garner je bolehal za astmo in Pantaleova gorečnost pri opravljanju policijskega dela ga je stala življenja. Tragedijo so posneli prisotni in kljub posnetkom se velika porota prebivalcev Staten Islanda ni odločila za potrditev obtožnice proti policistu. Zvezna preiskava sicer še traja.

Ker ni bilo hudega nasilja, Garnerjev primer ni bil tako odmeven kot smrt Michaela Browna v Fergusonu slab mesec dni kasneje v državi Missouri. Po protestih v predmestju St. Louisa pa so se spomnili tudi Garnerja.

Kot je običajno v primeru tako visokih odškodnin, mestu New York ni bilo potrebno priznati krivde. Breme poravnave pa nosijo davkoplačevalci. New York sicer zadnje čase kar odpira denarnico.

Za 25 let preživetih v zaporu zaradi umora, ki ga ni izvršil, saj je bil na Floridi, bo Newyorčan prejel 6,25 milijona dolarjev. Kar 6,4 milijona dolarjev bo dobil moški, ki so ga po krivem obsodili za umor rabina, 2,25 milijona dolarjev pa bo dobila družina duševnega bolnika, ki je umrl zaradi vročine, pozabljen v celici zapora Rikers Island, ko se je pokvaril sistem za hlajenje.