Črna kronika

Jan prijatelju na železniški postaji prerezal vrat

STA/M.J.
14. 7. 2015, 08.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Jan Jagodič, ki je decembra 2013 na ljubljanski železniški postaji prijatelju po predhodnem dogovoru prerezal vrat, zaradi česar ga je sodišče spoznalo za krivega poskusa uboja in ga obsodilo na tri leta zapora, je poskušal pravnomočno sodbo izpodbiti na vrhovnem sodišču, a neuspešno. Vrhovni sodniki so takšni odločitvi pritrdili, poroča Delo.

Črt Kaker

Vrhovno sodišče je zavrnilo njegovo zahtevo za varstvo zakonitosti, ker meni, da ni utemeljena, saj niso podane kršitve zakona, na katere se sklicuje obramba. Ta je vrhovnim sodnikom predlagala, naj Jagodiča oprostijo ali vsaj razveljavijo obsodilno sodbo in zadevo vrnejo v novo sojenje.

Mladostnik in njegov sošolec David Jevšnik sta se namreč 11. decembra 2013 namesto v šolo odpravila v Ljubljano, kjer naj bi storila samomor. Potem ko ste opustila druge načine, naj bi eden od njiju to storil na železniški postaji, pri tem pa naj bi mu vrstnik pomagal. Jagodič je tako sošolca zabodel v vrat in ga hudo poškodoval, nato pa stekel na vlak proti domu. Jevšnik je po hitri zdravniški pomoči incident preživel.

Okrožno sodišče je mladeniča, ki je bil ob dogodku star 18 let, maja lani obsodilo na dve leti zapora, ki naj bi jih odslužil s 1460 urami dela v splošno korist. Po pritožbi tožilstva pa je višje sodišče novembra lani spremenilo kazen in Jagodiču določilo triletno zaporno kazen, saj da prvostopenjsko sodišče o izvrševanju kazni na alternativen način sploh ne bi smelo odločati, ker obtoženi takšne kazni ni predlagal.

Obramba je zato poskušala z zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču izpodbiti pravnomočno sodbo, a neuspešno.

Jagodič je po poročanju Dela hkrati z zahtevo za varstvo zakonitosti vložil tudi prošnjo za pomilostitev. Odločitev o tem, ali bo mladenič deležen milosti, pa je v rokah predsednika republike Boruta Pahorja.