Slovenija

DZ opravil še en korak k uvedbi davčnih blagajn

STA/M.J.
13. 7. 2015, 22.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

DZ je opravil še en korak na poti k predvidenim davčnim blagajnam, ki bi se jih uvedlo z 2. januarjem 2016. V drugem branju predloga zakona o davčnem potrjevanju računov je zavrnil dopolnila opozicije, med drugim o izvzemu plačil s karticami iz sistema davčnih blagajn, podprl pa nekaj koalicijskih dopolnil. DZ bo o podpori zakonu glasoval v sredo.

STA

DZ je splošno razpravo o davčnim blagajnah opravil maja, tako so imeli poslanci danes v drugem branju na mizi predlog zakona, kot ga je dopolnil odbor DZ za finance in vložena dopolnila. Večino so jih pripravili v poslanski skupini SDS, kjer se zavzemajo, da bi se plačila s karticami izvzelo iz sistema davčnih blagajn, da bi vlada vsem zavezancem brezplačno zagotovila elektronsko napravo za izdajo računov in brezplačno vzdrževanje opreme, znižali bi tudi kazni za pravne osebe.

Zavezanci za uporabo davčnih blagajn bodo pravne in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost za plačilo z gotovino in so dolžne voditi poslovne knjige in evidence. Davčne blagajne bodo nadgradile sedaj veljavni sistem t.i. virtualnih davčnih blagajn, država si od njih obeta od 50 do 100 milijonov izplena.

Kot je pojasnila državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar, je predlog zakona od prve obravnave v DZ v maju doživel nekaj sprememb. Tako potrjevanje računov ne bo obvezno za dobavitelje v dejavnostih z dobavami vode, elektrike, plina, pare, komunalnih storitev ali telekomunikacijskih storitev - gre za kontinuirano opravljanje dobave blaga in storitev naročniku.

Omogočeno je normalno poslovanje ponudnikom elektronskih storitev, t.i. startupom, kot tudi izvajanje plačil preko sistema paypal in podobnimi sistemi, spremenjena je določba glede obveznosti kupca, da vzame račun in z njo povezana sankcija - matični odbor je kazen omejil na 40 evrov.

V dveletnem prehodnem obdobju, v katerem se lahko zavezanec sam odloči, ali bo uporabljal elektronsko potrjevanje računov ali vezano knjigo računov, ki jo bo naknadno potrdil pri finančni upravi, po njenih besedah ne bo nujno potrebno dokazovanje nezmožnosti vzpostavitve elektronske povezave na določenem območju s potrdilom Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS.

Sistem davčnih blagajn bo poskusno stekel 1. decembra.

Medtem ko so v poslanski skupini SMC prepričani, da bodo davčne blagajne prispevale k zmanjšanju sive ekonomije, pa v poslanskih skupinah SDS in NSi, kjer uvedbi davčnih blagajn nasprotujejo, ne delijo mnenja, da se bo obseg sive ekonomije zmanjšal.