Slovenija

Za BSH Hišne aparate je izgradnja hitre ceste Velenje-Šentrupert zelo pomembna

STA/M.J.
13. 7. 2015, 21.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Za nazarsko družbo BSH Hišni aparati je izgradnja hitre ceste od Velenja do Šentruperta zelo pomembna, saj je logistika ena izmed glavnih prednosti lokacije v Nazarjah, je na današnjem srečanju s predstavniki vlade ocenil direktor tovarne Matija Petrin. Infrastrukturni minister Peter Gašperšič začetek gradnje te ceste napoveduje za leto 2018.

STA

Petrin je tudi dejal, da je za njih najbolj sprejemljiva različica trase F2-2, ker je najbolj smotrna in učinkovita s stališča njihovih potreb. Pred družbo je namreč pomemben petletni naložbeni cikel, vreden od 70 do 80 milijonov evrov.

Postregel je s podatkom, da do nazarske tovarne, ki je del mednarodne skupine BSH, vsak dan pripelje do 100 tovornih vozil in je zato obstoječa cesta zelo obremenjena. Zanj je rešitev v čimprejšnji izgradnji hitre ceste od Velenja do Šentruperta.

Tudi Gašperšič se zavzema za hiter začetek gradnje ceste. Po njegovih besedah na vladi ni nobene dileme o pomembnosti te ceste. "Prišli smo do točke, ko se nekaj mora zgoditi na terenu. Vlada želi končati to agonijo umeščanja trase ceste v prostor," pravi minister.

Meni tudi, da je predlagana različica ceste F2-2 najbolj dodelana, sooča pa se s problem uničevanja kmetijskih površin. Vendar, tako minister, tudi različica trase od Velenja do Podloga ima enake težave.

Po ministrovi oceni je ta problem mogoče rešiti z nadomestili za izpad kmetijske proizvodnje. Pojasnil je, da trasa F2-2 omogoča navezavo na druge kraje, upa tudi, da bodo s civilnimi iniciativami, ki trasi nasprotujejo, našli ustrezen dialog.

Do prihodnjega leta Gašperšič pričakuje umestitev trase v prostor, potem bo sledila izdelava projektne dokumentacije in odkup zemljišč, gradnja pa naj bi stekla leta 2018.

Predstavnica Gospodarske zbornice Slovenije Cvetka Tinauer je opozorila, da njihovi napori za izgradnjo ustrezne hitre ceste trajajo že 13 let. Tudi regijsko gospodarstvo se zavzema za različico F2-2 in kot pravi Tinauerjeva ne gre samo za cesto, ampak za razvoj Šaleške in Zgornje Savinjske doline.

Regijski župani pa upajo, da ne bo prišlo do spreminjanja trase hitre ceste, ker bi to spet pomenilo prestavitev izgradnje ceste.

Družba BSH Hišni aparati sicer po navedbah uprave na lokaciji v Nazarjah proizvede 40 odstotkov vseh aparatov, na tej lokaciji, v Ljubljani in bližnjem invalidskem podjetju pa zaposluje 1171 delavcev.

Dnevno proizvedejo 31.000 aparatov, na letni ravni pa 7,1 milijona aparatov. Pred 10 leti je družba imela 120 milijonov evrov prometa, lani pa 270 milijonov evrov. Imajo tudi več kot 350 dobaviteljev s celega sveta, 100 pa jih prihaja iz okolice Nazarij.