Zabava

V ljubezni ni pravil

alesh.maatko@svet24.si
13. 7. 2015, 21.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Novi fosili so nastali leta 1969 kot moška vokalna skupina, ki so jo ob nastanku sestavljali Slobodan Momčilović Moka, Marinko Colnago, Ivica Piškulić, Slavomir Cvija, Antun Pavić in Slavko Kink. Ime zasedbe, ki še danes polni dvorane, si je zamislil legendarni Arsen Dedić.

M24.si

V začetni sestavi so Novi fosili zadržali do leta 1976 in izdali pesmi, kot so Plovi mala barka, Kad naš brod plovi, Noćas ću ti reći, draga, ter druge. Istega leta je prišlo do velike spremembe. Od prve postave sta ostala samo Moka in Marinko, pridružili pa so se Đurđica Barlović, Rajko Dujmić in kmalu za tem še Vladimir Kočiš Zec. Publiki so se v tej sestavi prvič predstavili na Splitskem festivalu 1977, kjer so izvedli Diridondo in poželi velik uspeh.

NAPOREN IN OBSEŽEN TEMPO

Za tem so nizali hite, kot so Da te ne volim, Šuti, moj dječaće plavi, Plava košulja, E, moj Saša, Tonka, Čuješ li me, je l' ti drago, Sanja, in mnoge druge ter nastopali ne samo po bivši Jugoslaviji, temveč tudi v Nemčiji, nekdanji Sovjetski zvezo ter drugje, kjer so mesece in mesece preživeli na turnejah. Novi fosili so bili tudi prvi glasbeniki s področja bivše Jugoslavije, ki so nastopili v sydneyjski operi in jo dvakrat napolnili. Njihova glavna značilnost je bila večglasno petje, zaradi česar so si pridobili naziv hrvaška Abba. Leta 1983 je Đurđica zapustila skupino zaradi otrok in družinskih obveznosti, ker ji je bil tempo, v katerem so delali Novi fosili, prenaporen.

USPEH ZA USPEHOM DO VIHRE VOJNE

Đurđico je zamenjala Sanja Doležal, leta 1985 pa je umrl ustanovitelj in bobnar skupine, Slobodan Momčilović, ki ga je zamenjal Nenad Šarić. V tej sestavi so člani spet nizali hite, kot so Milena, Bilo mi je prvi put, Za dobra stara vremena, Dijete sreće, Ja sam za ples, Sedam dugih godina, Sanjala sam, Djeca ljubavi, Kad budemo ja i ti 63, Nebeske kočije, Dobre djevojke in mnoge druge. Na vrhu so bili vse do leta 1991, ko so zaradi vojne prenehali igrati.

VZPONI IN PADCI

V drugi polovici devetdesetih so se Novi fosili znova zbrali, tokrat v četrti postavi: Rajko Dujmić, Marinko Colnago, Dalibor Barišić, Vladimir Pavelić Bubi, Jelena Fošner in Nataša Belošević. Ta sestava sicer ni bila tako uspešna kot prejšnji dve z Đurđico in Sanjo, vendar so vseeno izdali hit Jesen je, ki ga še danes velikokrat slišimo na radijskih postajah. Leta 2005 so se Novi fosili v sestavi Dujmić, Colnago, Šarić, Kočiš in Doležal znova zbrali in oktobra v zagrebški dvorani Dom sportova izvedli veliki vrnitveni koncert.

NASTOP NA CMC FESTIVALU

Te dni predstavljajo novo pesem Emotivna prijetnja, s katero so se predstavili na CMC festivalu v Vodicah in na festivalu Sunčane skale v Črni gori. Pesem pripoveduje o simpatiji, ki se pojavi med moškim in žensko v zrelih letih, saj vemo, da ni pravil, da simpatija in ljubezen zaživi v katerikoli fazi življenja. Glasbo in aranžma je prispeval Vladimir Kočiš Zec, besedilo pa Leonardo Baksa Čeči.