Slovenija

Izpadli iz parlamenta

Simon Rosc
14. 7. 2015, 06.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Koga bi volili, če bi bile državnozborske volitve na današnji dan? To smo spraševali obiskovalce naše spletne strani Svet24.si. Po rezultatih naše ankete bi si gladko zmago priborila SDS, zunaj parlamentarnega praga pa bi ostalo kar nekaj, zdaj pomembnih političnih akterjev, med njimi zanimivo tudi DeSUS.

STA

Čeprav se predsedniku SDS Janezu Janši kopičijo težave, mu to, kot kaže, vse prej kot škodi. Vsaj po rezultatih naše ankete sodeč. Ti so pokazali, da bi v primeru volitev na današnji dan stranka SDS slavila zmago in v parlamentu zasedla več kot polovico sedežev. Po glasovih obiskovalcev naše spletne strani bi SDS skupaj s SMC lahko tvorila celo dvotretjinsko večino in bi lahko takšna koalicija celo spreminjala ustavo. Se nam na prihodnjih volitvah obeta točno to? Trdna vlada z ustavno večino pod železno roko Janeza Janše? Mogoče. Do takrat je še nekaj časa, če se prej ne zgodi kakšen predčasen in nepredviden dogodek.

ZMAGA JANŠI

V anketi na naši spletni strani svet24.si je glasovalo 3462 ljudi. Največ glasov so namenili Janševi SDS – kar 32 odstotkov vseh bi si želelo, da se na oblast vrne veliki pomladi vodja. Drugo mesto si med strankami z 12 odstotki glasov delita sedanja koalicijska partnerja, Cerarjeva SMC in Mesečeva Združena levica, Židanovi Socialni demokrati pa bi s petimi odstotki komaj prestopili parlamentarni prag. Takšna bi bila tudi sestava parlamenta, če bi glasovanje na naši spletni strani odražalo dejanski rezultat na volitvah.

PORAŽENCI VOLITEV

Na drugi strani parlamentarnega praga bi po naši raziskavi ostali mnogi pomembni faktorji v današnji politiki. Stranki NSi in DeSUS sta od naših bralcev prejeli le po tri odstotke glasov, Zavezništvo nesojene evropske komisarke Alenke Bratušek bi se moralo zadovoljiti le z dvema odstotkoma. Daleč najmanj glasov in s tem tudi največja poraženka volitev bi bila znova – tako kot že na zadnjih državnozborskih volitvah – zelena Slovenska ljudska stranka. Takšnih, ki ne vedo, za koga bi glasovali, je bilo samo tri odstotke, medtem ko je odstotek tistih, ki so pritisnili gumb, da ne bi glasovali za nikogar od naštetih, veliko večji – 27 odstotkov.

Kako bi se razporedile moči v parlamentu, pa si preberite v današanji številki časopisa Svet24!