Svet

Nameravajo odpraviti še prepoved služenja v vojski za transseksualce

STA/M.J.
14. 7. 2015, 08.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ameriški obrambni minister Ash Carter je ugotovil, da regulacije v zvezi s služenjem transseksualcev v ameriških oboroženih silah niso več v skladu s časom in je naročil študijo, ki bo v naslednjih šestih mesecih skušala ugotoviti, ali bi odprava prepovedi ogrozila bojno pripravljenost enot.

Reuters

Obrambno ministrstvo je na podoben način leta 2011 odpravilo politiko "ne sprašuj - ne govori", ki je homoseksualcem dovoljevala služenje, če njihova spolna usmerjenost ni bila preveč odkrita. Podobna odprava prepovedi se sedaj pričakuje tudi za transseksualce oziroma osebe, ki se počutijo ujete v telesu napačnega spola.

Bojne črte so enake, kot pri vprašanju homoseksualcev. Konservativne skupine so proti in svarijo pred hudimi posledicami, čeprav se enake napovedi niso uresničile pri odpravi prepovedi služenja za homoseksualce. Problem je lahko le vprašanje, kdo bo plačal za operacije za spremembo spola ali hormonske terapije.

Vojska sicer že plačuje za odmevno hormonsko terapijo Chelsei Manning, nekoč znani kot vojak Bradley Manning, ki je zaprt zaradi izdaje državnih skrivnosti WikiLeaksu.

Carter je za obdobje izvajanja študije odločil, da odkritih transseksualcev še vedno ne bodo sprejemali v vojsko, če pa so že v vojski, pa jih ne bodo avtomatično odpustili. Njihove primere bo obravnaval podsekretar v Pentagonu Ben Carson. V oboroženih silah ZDA naj bi bilo kar 15.000 transseksualcev