Svet

Putin Obami za praznik sporoča: Dialog med nama ključen za svet

sta/mv
4. 7. 2015, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je ameriškemu kolegu Baracku Obami čestital ob današnjem dnevu neodvisnosti v ZDA, obenem pa mu sporočil, da so odnosi med njunima državama ključni za zagotavljanje stabilnosti in varnosti v svetu, ter ga pozval k dialogu, utemeljenem na "enakopravnosti in vzajemnemu spoštovanju".

Reuters

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočili iz Kremlja, je Putin Obami podobno kot že lani poslal čestitko ob današnjem prazniku. V njej je med drugim zapisal, da odnosi med ZDA in Rusijo kljub razhajanjem ostajajo "ključni faktor" za reševanje najtežjih mednarodnih problemov in učinkovito soočanje z globalnimi grožnjami in izzivi. A da bi to zmogli, morata državi voditi dialog, utemeljen na enakopravnosti in spoštovanju interesov druge strani, je pozval.

Odnosi med državama so se zaradi krize v Ukrajini močno poslabšali, a tega Putin, vsaj sodeč po sporočilu iz Kremlja, ni omenjal, kot tudi ne sankcij, ki jih je Zahod z ZDA na čelu zaradi Ukrajine uvedel proti Rusiji.