Svet

Teroristični napad na Beograd

uk
4. 7. 2015, 06.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vozniki javnega prevoza so dobili posebna navodila, da morajo preverjati svoja vozila in iskati morebitna eksplozivna telesa.

Wikimedija

Srbski mediji poročajo, da je Beograd v stanju pripravljenosti na morebitne teroristične napade. Po prvih informacijah naj bi bile v stanju posebne pripravljenosti tudi vse državne institucije. Po navedbah srbskih medijev naj bi še posebej pazili na javni prevoz, saj naj bi teroristi udarili prav tam. S tem bi namreč povzročili več žrtev med civilnim prebivalstvom. 

Posebna navodila
Dragan Savićević, eden od voznikov avtobusov v Beogradu, je potrdil, da so dobili navodila o tem, kako naj pripomorejo k varnosti vozila in seveda potnikov. Dragan je poudaril, da jim je vodstvo povedalo, da naj bodo posebej pozorni na vsako stvar, ki bi bila videti nenavadna. Poleg tega pa morajo vsak dan, preden se usedejo za volan, pregledati sedišča in podvozje vozila. Če bi našli karkoli nenavadnega, morajo nemudoma sporočiti centrali. Dragan je še dodal, da vodi njegova pot mimo številnih ambasad in da zaradi tega čuti še dodaten pritisk, saj bi prav te lahko bile tarče teroristov. Njegove besede je potrdil tudi voznik Milivoje Jović, ki dodaja, da ni razloga za strah, ampak da so vozniki in vodstvo pripravljeni na morebitno posredovanje. 


Tudi za preostale
Ti posebni varnostni ukrepi pa ne veljajo samo za voznike avtobusov, temveč za vse, ki delujejo v sklopu javnega prevoza. Tudi šolski avtobusi, čeprav se je šolsko leto že končalo. Stopnjo višje pripravljenosti v bolnišnicah je potrdilo tudi srbsko ministrstvo za zdravje. Srbska vlada zaenkrat ni izdala, ali ima kakšne posebne informacije o morebitnih terorističnih celicah, ki bi delovale v Srbiji, prav tako ni tega zanikala. Najverjetneje pa gre le za preventivo.