Kultura

Slikarska kolonija

S.A., G.T.
3. 7. 2015, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Po festivalu narodno-zabavne glasbe so na Vurberku pripravili še slikarsko kolonijo in razstavo fotografij cerkva Marijine romarske poti, ki jo je odprl podžupan David Kumer.

Silvestra Brodnjak

Na Vurberku pač ni miru. Niso še prav »utihnile« polke in valčki, že je Turistično društvo Vurberk preteklo soboto pripravilo novo celodnevno dogajanje.

23 SLIKARJEV

Na grajskem dvorišču so se zbrali amaterski slikarji na slikarski koloniji Vurberk 2015, ki so jo obudili po 15 letih premora. Takrat jo je pripravilo KUD Vurberk pod vodstvom Milene Pečar, tokrat pa jim je uspelo ob pomoči Likovne sekcije TD Mitra Hajdina, ki jo vodi Cilka Bernjak, in člana vurberškega turističnega društva ter slikarja Marjana Špinglerja. Zbralo se je 23 slikarjev, od tega jih je bilo kar 17 iz hajdinske likovne sekcije. Razstavo upodobitev bodo v omenjenem kraju pripravili jeseni.

RAZSTAVA FOTOGRAFIJ

V dvorani Doma krajanov pa so imeli razstavo 38 fotografij Izidorja Kotnika o cerkvah Marijine romarske poti, ki je projekt Javnega zavoda Kozjanski park iz Podsrede, vodila ga je Tatjana Zalokar. Je tudi del mednarodne istoimenske romarske poti iz Čenstohove na Poljskem preko Slovaške, Avstrije in Slovenije in do Hrvaške k osrednjemu svetišču v Mariji Bistrici. Na ozemlju Slovenije je na omenjeni poti 30 cerkva, 17 župnijskih in 13 podružničnih, namenjena pa je romarjem, pohodnikom, ljubiteljem narave in kulturne dediščine ter vsem tistim, ki želijo spoznati še neodkrite, zanimive kraje. Sobotne dogodke so zaključili v domači župnijski cerkvi z mašo za domovino. Ob maševanju domačega župnika dr. Avguština Laha in somaševanju patra Dominika Tikviča s Ptuja so peli tudi pevci Stolnega mešanega pevskega zbora iz Maribora. ***POUDAREK (49) Razstavo upodobitev bodo na Vurberku pripravili jeseni.