Slovenija

Napovedi meteorologa Andreja Pečenka: Nas res čaka najhujši vročinski val doslej?

Črt Kaker
4. 7. 2015, 06.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Skupaj s koncem šole je v Slovenijo prišel tudi prvi letošnji vročinski val. To v mesecu juliju ni nič kaj nenavadnega, a po napovedih meteorologa Andreja Pečenka bi lahko v naslednjih dneh podrli tudi julijski temperaturni rekord. Vročina bo vztrajala vse do srede, ko lahko pričakujemo prehod fronte, nevihte in ohladitev.

Mediaspeed

A smo ga dočakali. Poletje v pravem pomenu besede. Jasno vreme s temperaturami nad 30 stopinj Celzija. Nekaterim, predvsem mlajšemu delu populacije, ki uživa na zasluženih poletnih počitnicah, je tako vreme sicer pisano na kožo, drugim pa vročina predstavlja veliko zdravstveno tveganje.

Vročina se bo po napovedih dežurnega meteorologa na Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso) Andreja Pečenka v naslednjih dneh še stopnjevala. Letošnje leto je leto rekordov, letošnji maj je bil tako najtoplejši mesec v zgodovini severne poloble. In ker se s tem nadaljuje skrb vzbujajoči trend naraščanja globalnih temperatur, nas je zanimalo, ali lahko tekom vročinskega vala pričakujemo, da bo v Sloveniji padel kak rekord. Pečenko je za Svet24 dejal, da izračuni za zdaj kažejo, da bi najvišje temperature lahko dosegle okoli 37 stopinj. In če se bo kje le še malo ogrelo, lahko po Pečenkovih besedah pričakujemo, da bo padel rekord. A lestvica je za mesec julij postavljena zelo visoko. Rekordna julijska temperatura je v bila v Ljubljani 37,6 stopinje, v Črnomlju 39,8 stopinje in v Murski Soboti kar 40,6 stopinje.

Vročina še ne bo popustila

Za zdaj kaže, da bo aktualni vročinski val vztrajal kar do naslednje srede. Šele takrat namreč Pečenko po najnovejših izračunih pričakuje prehod hladne fronte. Ta bo po njegovih besedah prinesla ohladitev in kar nekaj padavin. Sredin dopoldan bo sicer še precej jasen in zelo vroč, fronta pa bo proti koncu dneva prinesla oblake in nevihte, izključena ni niti toča. Tako se bomo, če se bo napoved obdržala, zbudili v prijetno hladno četrtkovo jutro.

Vremenski vpliv bo tako v naslednjih dneh ugoden in ob sončnem vremenu spodbuden, le sredi dneva in popoldne bo po nižinah velika toplotna obremenitev. »Takrat se izogibajte večjim fizičnim naporom. Uživajte lahko hrano in dovolj tekočine ter se zadržujte v senci. Vročina bo najbolj neprijetna v mestih. Popoldne bo tudi povišana koncentracija ozona, zato občutljivim odsvetujemo večje fizične napore na prostem,« je opozoril dežurni meteorolog.

Pazite na svoje zdravje

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) medtem opozarja, da lahko daljše obdobje vročine povzroči različne težave, kot so kožni izpuščaji, vročinski krči in izčrpanost, kratkotrajna izguba zavesti oziroma omedlevica ter vročinska kap. Težave lahko preprečimo z umikom v senco ali hladnejše prostore, omejitvijo fizične aktivnosti na prostem oziroma gibanjem le v jutranjih ali večernih urah. Vročina sicer najbolj prizadene starejše in otroke, bolnike, osebe s socialno-ekonomskimi težavami ter ljudi, ki so dodatno izpostavljeni nekaterim dejavnikom iz okolja. NIJZ vse poziva, naj bodo še posebej pozorni na znake prizadetosti in ljudem v stiski po potrebi pomagajo.

V teh vročih dneh pa ne smemo pozabiti, da vročino težko prenašajo tudi naši štirinožni prijatelji, ki jih nikdar ne smemo pustiti v razbeljenem avtomobilu. Hišnim ljubljenčkom in drugim domačim živalim moramo zagotoviti dovolj vode in možnost, da se umaknejo v senco. Ta je lahko naravna ali umetna, v obliki nadstreškov. Posebna pozornost velja privezanim živalim, saj se pogosto ne morejo umakniti pred soncem.

Obeti za poletje

Potem ko nas je lansko poletje povsem pustilo na cedilu, smo dežurnega meteorologa povprašali, kakšno poletje si lahko obetamo. Lahko smo pozitivnih misli, saj kot nam je zaupal Pečenko, letošnje poletje ne bo tako kislo kot lansko, a ker se vreme spreminja iz dneva v dan, ga je težko napovedati zelo daleč vnaprej.