Svet

Povečali likvidnostno pomoč grškim bankam

STA/M.J.
23. 6. 2015, 10.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Evropska centralna banka (ECB) je danes znova povečala nujno likvidnostno pomoč (ELA) za grške banke. Gre za četrto zvišanje obsega ELA od srede, ni pa znano, za koliko je povečala pomoč. Medtem pa je evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Pierre Moscovici dejal, da je prepričan v sklenitev dogovora posojilodajalcev z Grčijo.

Arhiv Svet24

Grški varčevalci, ki se bojijo posledic morebitnega izstopa države iz območja evra, še naprej dvigujejo denar z bančnih računov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Minuli teden so po poročanju tamkajšnjih medijev z računov dvignili do šest milijard evrov.

Krizni vrh območja evra o Grčiji se je sinoči v Bruslju končal s sporočilom, da so novi grški predlogi za dogovor o reformah v zameno za nadaljnjo finančno pomoč državi dobra podlaga in da je političnega kockanja vendarle konec. Za Grčijo sta sedaj na vrsti ključna dneva pogajanj s posojilodajalci.

"Prepričan sem, da bo dogovor dosežen," pa je Moscovici danes dejal o petmesečnih pogajanjih v pogovoru za francoski javni radio Inter. Ob tem pa je opozoril, da je pred Grčijo in posojilodajalci še veliko dela, predvsem pri vprašanju davka na dodano vrednost in pokojninske reforme.

V naslednjih dveh dneh bodo pogajalci Mednarodnega denarnega sklada, ECB in Evropske komisije nadaljevali pogovore s predstavniki Grčije. "Pripravljajo se že nekateri osnutku dogovora, z delom pa moramo nadaljevati mirno," je dodal Moscovici.