Zanimivosti

Google bo novinarje učil novinarstva

STA/M.J.
23. 6. 2015, 10.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ameriški spletni velikan Google, ki se spušča v številne takšne ali drugačne posle, se je sedaj odločil še za to, da bo novinarje učil novinarstva. Novi spletni laboratorij Googla se sicer oglašuje kot sredstvo za izostritev profesionalnih novinarskih veščin.

Reuters

Direktor novega spletnega laboratorija, ki ga je moč najti na naslovu newslab.withgoogle.com, Steve Grove pravi, da se medijska krajina in tehnologija kar naprej razvijata, zato bo svet veliko bolj informiran, če bodo novinarji in tehnologi sodelovali.

Laboratorij za novinarje ima ambicije sodelovati z novinarji in podjetniki za uporabo tehnoloških novotarij pri poročanju. Novinarji ne bodo deležni le nasvetov, ampak tudi orodij, kot so zemljevidi, iskalniki in razne zadeve, ki jih lahko uredništva, po besedah Grova, uporabijo za poročanje.

Novinarji se bodo lahko podučili v raziskavah, poročanju, razpošiljanju novic in uporabi analitičnih orodij. Google ponuja tudi pogled v prihodnost novinarskega poročanja in samih novic.

Google in druga spletna podjetja se v povezavi z družbenimi skupinami in posamezniki že spuščajo v druge novinarske projekte, v kar so skoraj prisiljeni, saj na ameriških kabelskih televizijah, ki so glavni vir novic za večino Američanov, že dolgo let ni več novic. Obstajajo le neskončne razprave o novici dneva ali tedna ali leta.

Številni pomembni dogodki pa so zanemarjeni. Google ustvarja posebno novinarsko agencijo za video posnetke, ki jih bodo podajali očividci, posebna ekipa urednikov in novinarjev medija Storyful pa bo vsak dan izbrala enega najbolj omembe vrednega. Šlo bo za novice o človekovih pravicah na splošno ali socialni pravičnosti.